dn nieuwe hof kop 202310

Amberboom – Liquidambar styraciflua; Oosterse amberboom – Liquidambar orientalis; Taiwanese amberboom – Liquidambar formosana

De van oorsprong exotische Amberbomen zijn bij verschillende families ingedeeld. Drie soorten zijn doorgekweekt tot diverse varianten.

Amberboom - Liquidambar styraciflua 3op4Bloei

De bloei treedt in de zomer op.

Leefplek

Er is weinig voorkeur voor de groeiplaats in park, tuin en laan.

Areaal

De niet goed winterharde “Liquidambar styraciflua” is afkomstig uit Z.O. USA, Mexico en Nicaragua en in 1681 geïmporteerd in Z. Engeland door een missionaris. Al in 1517 op Cuba gevonden. De boomsoort kwam al in het Tertiair voor.
De “Liquidambar orientalis” hoort thuis in Turkije en de “Liquidambar formosana” komt duidelijk van Formosa (Taiwan).

Naam

“Ambar” is Arabisch voor een geelkleurige gom die uit de bast komt en daaruit in Turkije bij de inheemse “orientalis” bomen al eeuwen lang en nog steeds gewonnen wordt. “Amber” is Engels voor fossiel “Barnsteen”.
De hars is vloeibaar (Latijn: “liquidus”)(Grieks: “fluein=vloeien”). De hars die tot gom stolt (VS.: “Sweet gum”) wordt “sturax, styrax, storax” genoemd en voor verschillende doeleinden gebruikt.

Kenmerk

Flinke bomen met een eivormig silhouet. Grijze stam met later barsten en lengterribbels in de schors. De bast bevat hars. Ook het lichtgroene handvormige blad met meestal 5 gepunte lobben, licht gezaagde bladrand en lange steel bevat de zoetig geurige hars.
De bladeren staan verspreid en hebben een driehoekig zittende bladvoet. Ze vallen in hun geheel met steel en al af onder nalating van hoefijzervormige littekens als van de witte paardekastanje. Veelkleurige prachtige herfsttinten van het blad met rode steel maken de parkboom geliefd.
Manlijke en vrouwelijke bloeiwijzen komen afzonderlijk aan één en dezelfde boom voor. Kleine tot aren vereende manlijke bloeiwijzen zonder kelk of kroon worden door enkel een bos meeldraden gevormd.
De kortgesteelde vrouwelijke bloempjes bestaan uit kroonblaadjes met een stamper met twee stempels. Ze zijn in bolletjes vereend hangend aan een lange steel. Het geheel verhardt in de herfst tot stekelige nog lang hangende bolletjes, samengesteld uit vele doosvruchtjes. De zwarte zaden vallen er uit. Ook wortelopslag levert nieuwe bomen op.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen