dn nieuwe hof kop 202310

Bermooievaarsbek – Geranium pyrenaicum; Kleine ooievaarsbek – Geranium pusillum; Zachte ooievaarsbek – Geranium molle

Dankzij hun gelijksoortige manier van zaadverspreiding worden deze drie Ooievaarsbekken bij elkaar gerekend.

Beemdooievaarsbek - Geranium pyrenaicum 4op3

Bloei

Vanaf juni zijn deze soorten in bloei. Soms zelfs tot aan de winter toe.

Leefplek

De naam Bermooievaarsbek duidt op de favoriete groeiplaats. Ook hellingen en taluds herbergen deze plant. Ook de Kleine groeit daar en vooral op stikstofrijke plaatsen. De Zachte houdt meer van droge schrale grond van dijk, helling en duin.

Areaal

Vanuit het Zuideuropese gebergte verspreid over W. en M. Europa. Ook aangrenzende gebieden zijn geschikt voor de Kleine en de Zachte.

Naam

De naam “Geranium” is afgeleid van het Griekse “geranos” dat “kraanvogel” betekent en duidelijk betrekking heeft op de vruchtvorm. Net als de naam “Ooievaarsbek”.
De toevoeging “pyrenaicum” duidt de Pyreneeën als streek van herkomst aan. Het “pusillum” verwijst naar de “kleine” bloempjes terwijl “molle” nog altijd “zacht” betekent (mollig) en veroorzaakt wordt door de zachte beharing.

Kenmerk

Deze groep van drie soorten heeft een gelijksoortige zaadverspreiding die er op berust dat de randen van de deelvruchtwand zich naar boven om het afzonderlijke zaad vouwen en zo een “dopvrucht” vormen. Bij rijpheid kromt de snavel zich en breken de 5 dopvruchten af om weggeschoten te worden. De snavel valt af.
Aan de top diep ingesneden 5 lichtpaarse kroonbladen sieren de Bermooievaarsbek. Ze steken uit aan de zacht behaarde stevige stengels met gespleten bijna ronde bladeren. De planten zijn overblijvend en hebben een flinke penwortel.
De Kleine Ooievaarsbek met korte haren en klierharen is een laag blijvende éénjarige plant met een bladrozet die later verdort. De bloemen zijn de kleinste van de Geranium soorten en hebben aan de top ingesneden bleekblauwe kroonblaadjes. Ze zitten verscholen tussen de half ingesneden bladeren.
De Zachte Ooievaarsbek heeft zachte dunne haren van verschillende lengte en korte klierharen daartussen. (Tegen het licht houden!) De plant is ook éénjarig en kent enkele generaties per jaar. De helderroze of iets witte kroonblaadjes zijn aan de top diep ingesneden. De bijna ronde bladeren zijn half ingesneden tot gedeeld. De rozetbladeren blijven lang.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen