Deze behaarde bijenplant behoort duidelijk tot de familie van de Ruwbladigen.
Bloei
De bloei begint al in mei en houdt de hele zomer aan. Bijenplant met nectar met hoog suikergehalte.
Leefplek
Als tuinkruid en bijenplant enkele eeuwen geleden geïntroduceerd en daarna op vele soorten terrein in verwilderde staat te vinden. Komt voor in moestuinen en langs akkers en vervolgens natuurlijk ruderaal op open braakliggende terreinen met losse grond van alle grondsoorten. Is ook wel als groenbemester in gebruik.
Areaal
Afkomstig uit Z.O. Europa rond de Middellandse Zee.
Naam
In Z.O. Europa was het kruid al in de oudheid in gebruik als opwekkend middel. Mogelijk is het Griekse “Bora” met de betekenis “Voeding, voeden, verslinden” hieruit als het stamwoord voor de naam “Borago” voortgekomen.
Mogelijk is ook dat de naam “Borago” is afgeleid van het Italiaanse “borra” wat “wol” betekent en zo duidelijk verband houdt met het harig uiterlijk. Het “officinalis” wijst op het voorkomen “in de apotheek”. De naam “Bernagie” is onverklaard maar lijkt een verbastering van “Borago”.
Kenmerk
Forse planten met mooie blauwe, zelden witte stervormige bloemen, die wat lijken op die van de nachtschade. De 5 vooruitstekende meeldraden met tegen elkaar gedrukte helmknoppen en het viertallig vruchtbeginsel zijn echter karakteristiek.
De wat hangende alzijdig symmetrische bloemkroon bevat flinke witte kroonschubben die de bloem een wit centrum geven. Vroeger daarom wel de naam “nachtpitje” tot gevolg hebbend.
Meest éénjarig en alleen boven vertakt. Er is eerst alleen een wortelrozet. De stengelbladen zijn stengelomvattend. Stengel en eivormige knoppen zijn dicht wit/paarsbruin behaard.
Het jonge harige blad kan als spinazie of fijn gehakt in salades gegeten worden en smaakt en ruikt wat augurkachtig (vandaar de bijnaam “Komkommerkruid”). De bloempjes versieren soms salades.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen