dn nieuwe hof kop 202310

Dubbelloof – Blechnum spicant

De Dubbelloof varen behoort tot een gelijknamige familie binnen de klasse van de Varens.

Dubbelloof - Blechnum spicant 4op3

Bloei

De Varens zijn Sporenplanten en vermeerderen zich in twee fasen. De onopvallende bloei van varens moet meest aan de onderzijde van de bladeren gezocht worden. Hier zijn de sporendoosjes (=sporangiƫn). Daarin zijn onder een dekvliesje de sporenhoopjes (=sori) verenigd. Bij rijpheid springen deze bij vochtig warm zomerweer open en verspreiden de vele sporen. Hieruit moet nu een voorkiem (=prothallium) groeien waarop later bevruchting plaats vindt.
Bij het Dubbelloof is het echter anders. Hier is er een rozet varenbladen met later centraal daartussen staande afwijkende sporenbladen die boven de gewone bladen uitsteken.

Leefplek

Op vochtige zure voedselarme en humusrijke plaatsen in het bos en in houtwallen. Ook langs greppels en rabatten. Vroeger ook wel “Gracht- of Slootvaren” geheten. Halfschaduwplant. Kalkmijdend.

Areaal

Veel voorkomend in heel Europa en in een groot deel van de wereld aanwezig. Vooral op het Zuidelijk halfrond zijn er verwante soorten.

Naam

De Nederlandse naam duidt simpelweg op de twee soorten blad. “Blechnum” heeft iets te maken met plat liggen en heeft dus betrekking op de steriele bladeren. De toevoeging “spicant” wijst op “voorzien van aren” waarmee de speciale vruchtbare veren bedoeld worden.

Dubbelloof - Blechnum spicant tekeningKenmerk

De veren lijken veel op die van de eikvaren maar staan niet verspreid maar hangen of liggen veelal in een rozet. Ze zijn leerachtig en blijven in de winter donkergroen. In de voorzomer worden ze vervangen door nieuwe. De paarsbruine steel is vrij kort. De bladschijf is lancetvormig en naar de basis en de top toegespitst. Er is een forse stamachtige wortelstok.
De fertiele bladen staan centraal rechtop en hebben iets van een visgraat. Ze hebben maar smalle iets ingerolde bladslippen, die aan de achterzijde geheel bedekt zijn door twee lange smalle sporenhoopjes. Ze zijn langer dan de gewone bladeren en verschijnen pas na deze. In de winter sterven ze alweer af.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen