dn nieuwe hof kop 202310

Duifkruid – Scabiosa columbaria; Blauwe knoop – Succisa pratensis; Beemdkroon – Knautia arvensis

Het Duifkruid hoort in de Kaardenbolfamilie thuis samen met de Blauwe Knoop en de Beemdkroon. De hele familie levert nectar.

Duifkruid - Scabiosa columbaria 4op3

Bloei

Vanaf augustus zijn de blauwe bloemhoofdjes present.

Leefplek

Kalkhoudende bodem is het beste. Het Duifkruid verdraagt droge grazige standplaatsen, terwijl Beemdkroon en Blauwe Knoop wat meer vocht in het blauwgrasland en op de heide prefereren.

Areaal

Europa en aangrenzend Aziƫ.

Naam

De Nederlandse namen zijn duidelijk genoeg. Moeilijker is het om de Wetenschappelijke te omschrijven. “Scabiosa” wil zeggen “beschimmeld, schurftig” en houdt verband met het vroegere gebruik in zalf bij schurft (“scabies”).
“Succisa” wordt veroorzaakt door de korte wortel die haast “afgesneden” lijkt (=”duivelsbeet”). “Knautia” is een verlatijnsing van het Griekse woord “knuos” dat “schurft” betekent.
De soortnaam “columbaria” is afgeleid van “columba” voor “duif”. Zo houdt “Pratensis” verband met de groeiplek “uit de wei” en “arvensis” duidt weer de groeiplaats aan “op de akker”.

Kenmerk

Overblijvend zijn ze allemaal en ook hebben ze tegenoverstaande bladeren. Ook is er een wortelrozet en zijn de onderste bladeren langgesteeld en elliptisch. De hogere bladeren zijn bij de Blauwe Knoop echter soms grof gezaagd tot getand, bij Beemdkroon zelfs veerspletig terwijl bij het Duifkruid het bovenste blad dubbel veerdelig is geworden. De stengels van de Beemdkroon zijn wat paars gevlekt.
De hoogten van de plantensoorten zijn ook niet opvallend verschillend. Alle zijn wat behaard en de Duifkruid stengels zijn het meest vertakt.
De bloemhoofdjes dragen een draadvormig omwindsel behalve de Beemdkroon waar 10 bredere blaadjes dakpansgewijs het omwindsel vormen.
Alle bloempjes hebben een eigen getand kroonachtig kelkje. De soorten vertonen alle nogal wat kleurverschillen.
De kleinste zijn de eerst nog halfbolle hoofdjes van de Blauwe Knoop (12-25 mm), paarsblauw of lila, soms roze of zelfs wit. De bloemen in het bloemkorfje van de Blauwe Knoop zijn allemaal gelijk van grootte. De uitstekende meeldraden dragen paarse helmknoppen. Aan het eind van de bloei krijgen de hoofdjes steeds meer de bolvorm.
De lilablauwe hoofdjes van het Duifkruid zijn groter (20-40 mm). Ook de hoofdjes van de violetblauwe of lila Beemdkroon zijn groter (20-40 mm). Bij de Beemdkroon en het Duifkruid zijn de bloemen aan de rand langer dan de binnenste.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen