dn nieuwe hof kop 202310

Echte karwij – Carum carvi

Heel duidelijk behoort de Karwij tot de Schermbloemenfamilie.

Echte karwij - Carum carvi 3op4Bloei

De bloemschermen komen vanaf mei tot ontwikkeling.

Leefplek

Op zandige kleigronden van uiterwaarden in rivierdalen is deze plant inheems. Voorts als kweekplant voor de zaadwinning op kleigronden en vandaar weer verwilderd op bermen en dijken.

Areaal

Oorsprong Eurazië. Al in de oudheid overal in gebruik. Nu kosmopoliet. Bovenal gekweekt in midden-Europa waar het karwijzaad veel als kruiderij bij inmaak (zuurkool) en vooral in het zuur conserveren (augurken) gebruikt wordt. Ook maaltijden worden er vaak mee gekruid en sterke drank wordt er mee op smaak gebracht (aquavit).

Naam

De naam “Karwij” en de toevoeging “carvi” zijn nauw verwant en afkomstig uit het Arabische “karawaya” (Engels “caraway”; Frans “carvi”). Hier is sprake van de “Echte” omdat er ook nog een “Kranskarwij” en een “Karwijselie” bestaan.
De Latijnse naam “Carum” is afkomstig van het Griekse “karon” dat echter “komijn” (“Cuminum”) aanduidt. De verwarring is dus groot, temeer omdat het Duitse “kümmel” (kümmellikeur) hier ook van afgeleid is en onterecht voor de “Karwij” gebruikt wordt.

Kenmerk

De tweejarige forse plant met hoekige holle stengels heeft een verdikte spoelvormige penwortel als bij de verwante pastinaak. Het blad is dubbel of driedubbel geveerd en zo fijn lancetvormig verdeeld.
De vrij platte bloemschermen bestaan uit veel stralen van ongelijke lengte zonder omwindsel of omwindseltje. De witte of rose bloemen (2 cm) zijn vijftallig. Er is een onderstandig langwerpig ovaal 5-geribd vruchtbeginsel.
De vrucht splitst zich in twee iets gebogen delen voorzien nog van een stijl. In ieder deel zit één langwerpig zaadje.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen