dn nieuwe hof kop 202310

Echte koekoeksbloem – Lychnis flos-cuculi

De Anjerfamilie omvat verschillende Koekoeksbloemen maar dit is de enige Echte.

Echte koekoeksbloem - Lychnis flos-cuculi 3op4Bloei

De sierlijke rozerode bloemen komen eind mei samen met verschillende andere bloemsoorten vochtige weiden en slootkanten opvrolijken. Het is de tijd waarin de koekoek van zijn verre reis is teruggekeerd.

Leefplek

Vochtige grazige gebieden en nu verdwijnende natte hooilanden.

Areaal

Europa en oostwaarts tot in Siberiƫ.

Naam

Het Griekse woord “luchnos” betekent “fakkel” en “luchnia” is een “kandelaar”. Het heldere rood van de koekoeksbloem is de oorzaak van het “lichtgevend” karakter en de naam van het geslacht. Daaraan is dan “flos-cuculi” toegevoegd en dat is slechts een vertaling van “bloem van de koekoek”. Eigenlijk is het niet de terugkeer van de koekoek die de naam veroorzaakte. Wel het zg. “koekoeksspog” dat geproduceerd wordt door een schuimcicade die in de bladoksels sap opzuigt en schuim uitscheidt om zichzelf daarin te verstoppen.

Echte koekoeksbloem - Lychnis flos-cuculi tekeningKenmerk

De Echte Koekoeksbloem is een overblijvende middelhoge plant die in de nazomer een nabloei vertoont.
De opvallende vijftallige kroonbladen zijn diep ingesneden tot vier smalle slippen. De harige kelk omsluit ze als een getande koker. Ook de stengels en de smalle lancetvormige puntige kruisgewijs geplaatste bladeren zijn ruw behaard.
De vruchtdoos gaat met 5 tanden open. Dit is een onderscheidend kenmerk van dit geslacht dat lang met de Silenes was samengevoegd. Daar gaat de vruchtdoos met 6-10 tanden open.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen