dn nieuwe hof kop 202310

Eendagsbloem – Tradescantia virginica (=virginiana)

De Eendagsbloem behoort tot de Commelinafamilie. Er zijn ook nog varianten zoals de Gestreepte en de Kruipende Eendagsbloem.

Eendagsbloem - Tradescantia virginica 4op3

Bloei

De bloei is in de zomermaanden te verwachten. De afzonderlijke bloemen zijn slechts één dag open.

Leefplek

Importplant die verwilderd is vanuit tuinen en parken.

Areaal

Europa is het eerste gastgebied voor deze uit N. Amerika afkomstige exoot. Is in heel Atlantisch Amerika inheems en later over de hele aarde verspreid geraakt.

Naam

De naamgeving van de “Eendagsbloem” is duidelijk beïnvloed door de kortstondige bloei. Ruim een halve dag.
De soortnaam “virginica” is ingegeven door het oorsprongsgebied.
De naam “Tradescantia” werd door Linnaeus bedacht ter ere van de Engelsman Tradescant Jr. die, als botanicus en reizend tuinman bij koning Charles I, in 1630 de plant vanuit Amerika (Virginia) introduceerde.

Kenmerk

Deze drietallige plantenfamilie, genoemd naar de 17e eeuwse Amsterdamse botanici familie Commelin, is nauw verwant aan de drietallige Leliefamilie. De bloemen hebben echter 3 groene vrij kleine kelkbladen en 3 gekleurde veel grotere kroonbladen. De plaatsing van trosjes gesteelde en eerst nog hangende bloemen in de bladoksels is ook afwijkend. De meeldraden hebben dubbele stempels en behaarde helmdraden. De kroon is meestal blauw, maar paars, rood en wit komen voor. Er wordt een ronde doosvrucht gevormd.
De lange lancetvormige grasachtige bladeren met hun bladschede aan de basis hebben duidelijke lengtenerven. De planten zijn eenjarig, hebben een warrige bouw en worden tot 70 cm hoog.
Doorsnijden van de stengels maakt een slijmerige inhoud vrij die draderig uithardt net als spinnenwebdraad. Vandaar de Engelse naam: Spiderwort, Spider lily. Anderen verklaren deze namen uit de bouw van de plant waar de bloem in het centrum van uitstralende bladeren ligt, als een spin in een web.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen