dn nieuwe hof kop 202310

Engels gras – Armeria maritima

Het Engels Gras behoort net als Lamsoor tot de Strandkruidfamilie. Deze familie beschikt over zweetklieren aan de bladonderkant. Hiermee wordt overtollig zout uit de plant verwijderd.

Engels gras - Armeria maritima 4op3

Bloei

De fraaie bloei duurt vanaf juni de zomer door.

Leefplek

Op slibrijk zand van zilte kwelders en schorren aan de kust en op de eilanden. Op Engelse rotskusten. Langs wegen in de bermen (door pekel). Maar ook in berggebieden op hoogte. Bijzonder is daarnaast het voorkomen als lid van de zinkflora in Z. Limburg.

Areaal

Atlantische kusten met een gematigd klimaat. Ook aan de Middellandse Zee. Er zijn diverse wilde ondersoorten en ook kweekvormen.

Naam

De naam “Engels Gras” houdt verband met de belangrijkste woonplaats: “Engeland”. De wetenschappelijke naam “Armeria” is van Keltische oorsprong uit “ar mer” ontstaan en dat betekent “aan zee”.
De toevoeging “maritima” wijst eveneens op de belangrijkste groeiplekken “aan zee”.

Kenmerk

Massaal groeiende overblijvende lage planten vormen tezamen een flinke zode met voor elke plant een wortelstok. De donkergroene bladeren zijn smal lijnvormig met een duidelijke centrale nerf. Aan de voet zijn de bladeren wel wat verbreed en leveren samen een bladrozet. De plantenpollen vormen een geheel van kleurige velden en randen. Per rozet is er slechts één bloeiknop.
Lange onvertakte kale stengels dragen de bloemen in kleine bloempakjes vereend tot dichte bolvormige bloeiwijzen.
De roze, rode of soms witte bloemen zijn vijfdelig. De trompetvormige van binnen behaarde en geribde kelk omvat een alleen aan de voet vergroeide trechtervormige kroon net als bij Lamsoor. De bloemen zijn hier echter vereend in bolvormige hoofdjes (tot 2,5 cm) die door een vliezig omwindsel gesteund worden met daaronder nog een groene ring van schutbladen.
Er wordt een droge papierachtige vrucht gevormd binnen een vliezige kelk. Daarom wordt Engels gras ook wel als “strobloem” gekweekt voor droogboeketten.
Het nootje valt samen met de kelk af die dan uitgespreid als valscherm kan dienen.
Engels gras is een drachtplant voor veel insectensoorten met nectar onder in de bloem.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen