De Alant is een echte Composiet. Een recente aanwinst is de mediterraan-atlantische Zeealant (Inula crithmoides) op enkele plekken langs de kust.
Bloei
De bloei is langdurig en begint in juli.
Leefplek
Op vruchtbare vochtige rivier- en kanaalboorden. Ook in de duinen en in Zeeland aan de dijken op kalkhoudende vochtige grond.
Areaal
Midden Europa en niet in Engeland. Gematigde zone van Eurazië.
Naam
Deze plantennaam “Inula” komt al in de Griekse oudheid voor. Mogelijk afgeleid van het werkwoord “Inaein” dat “schoonmaken” betekent en betrekking kan hebben op het oude medisch gebruik als maag- en darmreiniger.
De naam “Alant” hangt samen met de naam “Helenium” verbonden aan verwante planten en is afkomstig van de Griekse schone “Helena”.
De soortnaam “crithmoides” wil zeggen “crithmum-plant-achtig” en dat crithmum is afgeleid van het Griekse “krithè” oftewel “gerst”.
Kenmerk
De flinke vaak meerjarige planten groeien tot 1 m hoog en dragen forse bloemhoofden. Een korte wortelstok en kruipende wortels zorgen door de vorming van wortelknoppen voor uitbreiding en continuïteit. De vertakte grijsgroen behaarde planten dragen forse vooral aan de onderkant behaarde bij de Engelse langwerpige zittende en stengelomvattende bladeren. Het blad van de Griekse is breed en eivormig tot hartvormig zittend. De bladrand is vrijwel glad. De Zeealant heeft een aan het strandmilieu aangepaste bouw met vlezige rolronde lange bladeren met soms een drietandige top.
De Engelse goudgele stralende bloemen zijn opvallend door hun vorm en formaat (3-4 cm). De straalbloemen zijn lang en smal. Ze zijn alle vrouwelijk. De lange smalle omwindselbladen stralen alle kanten op. Centraal is er de tweeslachtige geel/bruinachtige buisbloemen schijf. Deze is iets bol met een centraal kuiltje. Verwarring met Heelblaadjes is te voorkomen doordat daar alles – en vooral de bloem (2 cm) – veel kleiner is. Bij de Griekse zijn de bloemhoofden duidelijk nog groter (6-8 cm) en de omwindselbladen zijn veel breder. Vaak zitten er 2-3 hoofdjes bijeen.
De vrucht draagt een haarkrans.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen