De Lipbloemenfamilie heeft ook de Brunel als lid.
Bloei
In mei komen de donkerblauwe bloemen van dit overblijvend kruid tot ontplooiing.
Leefplek
Wegranden en grasvelden van tuin en park. De plant spreidt zich uit doordat liggende groeistengels op de knopen gaan wortelen. Zo worden er hele plakkaten gevormd en kan de plant goed tegen maaien. Leemhoudende groeiplaatsen en vochtige verdichte bodem zijn gewild.
Areaal
Europa.
Naam
“Brunel” of oorspronkelijk “Brunella” past bij de bruine grondkleur van de plant. Later is dat “Prunella” geworden. Het “vulgaris” is gewoon hetzelfde als “zoals het volk (vulgus) het kent”.
Kenmerk
Vierkante stengels en lipbloemen zijn kenmerken van de familie. Karakteristiek voor Brunel zijn ook tegenover elkaar staande langwerpige vaak donkere bladeren met gave randen of enige karteling.
Ook de rechtop staande bloemtrossen die in uitgebloeide toestand de vorm van een ouderwetse bijenkorf vertonen. De hele plant maakt dan een paarsbruine indruk. Vooral bij de ook voor de tuin gekweekte uit heuvelland afkomstige Grote Brunel.
De bloei met de duidelijke lipbloemen is vrij langdurig doordat tussen de bruine schutblaadjes steeds nieuwe bloemen in hun tweedelige getande kelken opengaan in het bloemhoofdje dat door twee stengelloze steunbladen gedragen wordt. Er bestaat ook een wit bloeiende variant.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen