De Gewone Sering behoort samen met de Olijf, Forsythia, Jasmijn, Liguster en Es tot de Olijffamilie. Er zijn veel natuurlijke verwanten en daarnaast kweekvarianten.
Bloei
De bloei vindt in mei-juni plaats.
Leefplek
Op bossige grond van kreupelhout, heggen en ruderale overhoeken. Veel sedert de 16e eeuw aangeplant in tuinen en parken op droge iets zure of kalkhoudende bodems. Ook wel als haag in gebruik. Soms verwilderd.
Areaal
Europa. Afkomstig uit O. en Z.O. Europa. Uit Ottomaanse tuinen afkomstig en aan Carolus Clusius aangeboden door de pauselijke ambassadeur de Busbecq. Verwante soorten over de hele aarde.
Naam
De naam “Syringa” en eveneens “Sering” is afkomstig van het Griekse “Syrinx” dat “holle pijp, herdersfluit” beduidt en duidelijk is terug te vinden in de buisvormige kroon. Werd al bij Dioscorides gebruikt voor een buisvormige bloem. Daarnaast beduidt “vulgaris” dat het de “gewone”is.
Kenmerk
Struik, meerstammige heester en boomvormen. Kan tot 7 m hoog worden. Er treedt wortelopslag op. Bladverliezend. De oudere bast is grijsgroen en vezelig. De gladde onbehaarde bladeren zijn breed en iets eivormig of hartvormig en gepunt. Ze hebben een vrij korte steel en staan tegenover elkaar aan tegenoverstaande groene scheuten. De bladrand is glad en de nervatuur is duidelijk en aan de lichtgroene onderzijde enigszins opliggend. Bij sommige soorten zijn de bladeren breed langwerpig of zelfs lancetvormig.
De sterk geurende bloemen zijn lichtpaars, lilablauw, soms roze of wit en in flinke dichte pluimen aan de top van de takken van vorig jaar vereend. De kelk is kort. De klokvormige kroon (6-8 mm) is lang buisvormig en heeft 4 afstaande slippen. Er wordt nectar op de vruchtbodem gevormd. Niet altijd zijn stamper en meeldraden tegelijk rijp. De stamper reikt tot halverwege de kroonbuis. De meeldraden met hun helmknoppen zijn hoger ingeplant in de buiswand. Bestuiving door diverse insecten.
Er wordt een bovenstandige doosvrucht met 4 kleppen gevormd.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen