Tot de uitsluitend lintbloemen dragende vertegenwoordigers van de Composietenfamilie behoort het Biggenkruid.
Bloei
Al in mei komen de enkele decimeters lange stengels met hun heldergele bloemhoofden vanuit de overblijvende bladrozetten, die plat op de bodem liggen, tot ontwikkeling. De bloei kan de hele zomer doorgaan. Nectar en stuifmeel leverancier.
Leefplek
Onbegroeide zandgrond in grazige gebieden van weiden en bermen is favoriet. Kalkarm, weinig voedsel en wat omgewerkte grond is wel nodig. De éénjarige Gladde hoort op de bewerkte akkers thuis maar wordt nu zeldzaam. Ook in de duinvalleien.
Areaal
Europa zonder het noorden.
Naam
De beharing van de wat vettig uitziende grondrozet bladeren maakt enigszins de indruk als van de biggenhuid.
In het Grieks is “hupo” hetzelfde als “onder” , “in de macht van” en “choiros” is een “big”. Het “radicata” staat voor “geworteld” en dat slaat op de stevige wortel van deze gewone overblijver. De wel vaker gebruikte soortnaam “glabra” is Latijn voor “glad, kaal”.
Kenmerk
Belangrijk is dus de borstelig behaarde platte wortelrozet met lange fors getande en gelobde bladeren. De eindlob van het blad is helmvormig. De stengels zijn blauwachtig, meest glad en weinig vertakt en dragen geen blad. Naar boven toe zijn ze wel wat met schubben bezet. Er is een korte stompe wortelstok. De plant bevat melksap. Het blad van het Glad Biggenkruid is inderdaad kaal en heeft minder diep getande bladranden.
De achterkant van de lintbloempjes is wat blauw of gestreept. Enkel lintbloempjes.De buitenste goudgele lintbloemen steken buiten het omwindsel uit. Tussen deze bloempjes zijn op de gemeenschappelijke bloembodem stroschubben ingeplant tussen de vruchtbeginsels. De bloei is vrij langdurig door de vorming van steeds nieuwe bloemknoppen.
De bloemhoofdjes van het Gewoon Biggenkruid zijn dubbel zo groot als die van het Gladde (10-15 mm).
Bij veel zon sluiten de bloemhoofden zich al vroeg in de middag. Bij rijpheid van de vruchten tooit de plant zich met pluizenbollen.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen