dn nieuwe hof kop 202310

Grasmuur – Stellaria graminea

De Sterrenmuurfamilie – tegenwoordig vanwege de gevorkte bijscherm bloeiwijze ondergebracht in de Anjerfamilie – omvat een aantal geslachten waarvan Sterrenmuur (Stellaria) er één is met daarbinnen de soort Grasmuur (Stellaria graminea). Nauw verwant zijn nog de Grootbloemmuur (Stellaria holostea) en de Zeegroene Muur (Stellaria palustris).

Grasmuur - Stellaria graminea 4op3

Bloei

In mei begint de op zich onopvallende bloei die door de vele bloemen toch opvalt. Tot in juli gaat die bloei door.

Leefplek

De Sterrenmuurfamilie heeft niets met muren te maken. Vochtige plekken van akker en wegkant, bosrand en slootkant. Zoomplant die weinig kieskeurig is wat de grondsoort betreft. Niet op zware klei en al te droge bodem.

Areaal

Gematigde delen van Europa.

Naam

De naam “Grasmuur” hangt samen met de kleur en de lintvorm als van een grasblad. De toevoeging “graminea” betekent niets anders dan “gras”. Het woord “Muur” is mogelijk afkomstig van het Vlaamse “muer”, ook wel als “meur” geschreven. De Franse benaming “mouron” kan daaraan ten grondslag liggen. Dan nog is de herkomst onbekend. Een betere verklaring voor de herkomst van het woord “muur” is in het Duitse “miere” te vinden waarin de stam “ma” of “mei” slechts “nederig, klein” betekent.
De Latijnse term “Stellaria” hangt samen met de “sterachtige” bloem.

Kenmerk

De vierkante dunne vrij slappe stengels en het ongesteelde lintvormige blad zijn grasgroen. Het blad is vele malen langer dan breed. Met een gewimperde voet is het zittend aan de stengel bevestigd. Grasmuur is een overblijvende soort. De stengels zijn dikwijls liggend en richten zich dan op. Zijtakken vanuit de oksels kunnen weer wortelen.
In de kleine stervormige bloemen zijn 4 of 5 kroon- en kelkblaadjes even lang. De witte kroonbladen zijn tot aan de voet ingesneden. De bloeiwijze is vaak een wat onduidelijk vertakt bijscherm.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen