dn nieuwe hof kop 202310

Groot glaskruid – Parietaria officinalis; Klein glaskruid – Parietaria judaica

Glaskruid valt onder de Brandnetelfamilie dankzij diverse gelijkenissen. De plant netelt echter niet.

Groot glaskruid (Parietaria officinalis) 4op3

Bloei

In juni komen de onopvallende bloemkransen tot bloei.

Leefplek

Groot Glaskruid is vooral in tuinen en kwekerijen te vinden. Verder bij en op muren, in plantsoenen, op ruïnes en wallen. Enige kalk in de bodem is net zo gewenst als enig vocht en enig voedsel in losse grond.
Klein Glaskruid is nog het meeste aan muren gebonden en dat vooral in het rivierengebied.

Areaal

Z-O , M. en W. Europa en W. Azië.

Naam

Glaskruid werd vroeger als geneesmiddel gebruikt. De toevoeging “officinalis” stamt daarvoor “uit de apotheek”. Kruidentuinen van klooster en hortus waren derhalve de eerste plaatsen om de plant in te kweken. De Romeinen brachten de planten vermoedelijk mee uit het zuiden. Het gebruik om glazen kruiken (“urceolus” of “vitrius”) er mee te reinigen gaf toen al de naam “urceolaria” of “vitraria” aan de plant. Nu is dat “parietaria” geworden en dat komt “van de muur” als groeiplaats. De herkomst “uit Palestina” is verwoord in “judaica” (“uit Juda”).

Kenmerk

Glaskruid is overblijvend maar wel nachtvorst gevoelig. De stengels zijn soms rood aangelopen. De bouw van het Groot Glaskruid lijkt veel op die van de Grote Brandnetel. Een middelhoge stevige rechtop staande vrijwel onvertakte stengel draagt verspreid ovaal langwerpig gladrandig blad dat aan de top is toegespitst. Dit blad is dun en glanzend en vertoont doorschijnende puntjes.
Kluwens van bijna alleen tweeslachtige bloemen (de eerste is meestal vrouwelijk) in dubbele schichten groeien in bladoksels. De bloem is maar klein en roze-groenachtig en bestaat uit een bloemdek van 4 blaadjes met 4 meeldraden gevat in een drietal losse schutblaadjes.
Klein Glaskruid lijkt er sterk op maar is ten dele liggend en veel meer vertakt. Vooral hier is de stengel dieprood en niet hol. De bladeren zijn klein, eirond en zittend. Ze zijn wel gepunt. De bloem heeft hier drie vergroeide schutblaadjes.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen