dn nieuwe hof kop 202310

Huislook – Sempervivum tectorum

Deze dakbewoner is lid van de Vetplantenfamilie.

Huislook - Sempervivum tectorum 4op3

Bloei

De bloemen komen in de zomermaanden tot ontwikkeling.

Leefplek

Van nature is de plant een tegen hitte en droogte bestand zijnde rotsbewoner. Vandaar dat een leien dak en later een pannendak of een muur ook wel passend bleek. Eeuwen lang is Huislook (=Donderblad) als bliksemwerend middel op daken geplant. Zelfs op riet en strodaken. Rotstuinen zijn natuurlijk ook geschikte groeiplekken.

Areaal

De succulent komt in grote delen van de wereld voor. Vooral in Z. Afrika zijn er veel familieleden. Inheems in de Europese gebergten.

Naam

De woonplaats op het dak van het “Huis” is ook terug te vinden in de “tectorum” toevoeging of wel “van de daken”. De schubbige samen gegroepeerde bladeren deden denken aan de lobben van de ui (=”look”).
De naam “Sempervivum” is afgeleid van “semper” dat “altijd, voortdurend” betekent en “vivum” dat “levend” beduidt. Afgebroken plantendelen zijn in staat nieuwe planten te vormen. Vandaar dat “eeuwig leven” en vandaar het aanplanten op (stenige) begraafplaatsen.

Kenmerk

De open bladrozetten van deze overblijvende plant zitten dicht opeen. Ze bestaan uit dofrood gepunte lancetvormige vlezige bladeren met soms een iets grijsblauwe inslag. Het blad is ongesteeld. De bladrand is behaard. Er worden jaarlijks kleine nieuwe rozetten naast de oorspronkelijke plant gevormd. De dikke bladeren kunnen veel water opnemen en lang bewaren. Er is maar een klein dradig wortelstelsel.
Een centraal opstaande met schubachtige bladeren bedekte roodachtige bloemstengel draagt op de top een aantal bloemen in een pluim vereend. De stervormige purperrode of roze bloemen (2-3 cm) zijn samengesteld uit tot 12 kroonbladen binnen een dito kelk. Centraal is er een bos (vaak een dubbel aantal) meeldraden met rode helmknoppen.
Er zijn evenveel bovenstandige kokervruchten als kroon en kelkbladeren in aanleg. De moederplant sterft af na de bloei.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen