dn nieuwe hof kop 202310

Kleine leeuwentand (=Thrincia) – Leontodon saxatilis; Vertakte leeuwentand – Leontodon autumnalis; Ruige leeuwentand – Leontodon hispidus

De Leeuwentanden zijn echte Composieten.

Kleine leeuwentand - Leontodon saxatilis 4op3

Bloei

Vanaf juli zijn de bloemen van de Leeuwentand te vinden.

Leefplek

Allerlei bermen en gazons herbergen de Leeuwentand rozetten. Ook in weilanden en duinen. Vooral zand- en veengrond hebben de voorkeur. Redelijk vocht en voedsel moeten aanwezig zijn. Er moet niet te vaak gemaaid worden. Verdichte grond van wegkanten en paden is ook geschikt.

Areaal

Europa.

Naam

De grote tanden van het blad hebben geleid tot het ontstaan van de naam “Leeuwentand” oftewel in het Grieks “Leontodon”. De Kleine is dan “zich bij de rotsen ophoudend” (=”saxatilis”). Vroeger heette deze vorm ook wel “Thrincia” omdat de buitenste vruchtjes geen parachuutje maar een kroontje (=”thrinkos”) dragen.
De Vertakte is tot de “herfstachtige” (= “autumnalis”) geworden omdat deze tot in de herfst bloeit en daarom ook wel “Herfstleeuwentand” genoemd wordt. De “Ruige” is inderdaad in het Latijn “hispidus”.

Herfstleeuwentand - Leontodon autumnalis tekeningKenmerk

Uit een overwinterende wortelrozet van diep getande bladeren met smalle slippen en een stompe topslip komen de bladloze bloeistengels omhoog. Er is melksap. De wortelstok lijkt afgebeten aan het einde. Bij de Vertakte Leeuwentand zijn de bladranden zeer diep ingesneden met smalle lange lippen als restant. Bij de Kleine en de Ruige is dat veel minder.
Bij de Vertakte Leeuwentand gaat de vrij lange bloeistengel zich hogerop vertakken voor telkens één bloemhoofdje. Bij de Kleine Leeuwentand is er een onvertakte behaarde bloemsteel met een licht goudgeel bloemhoofdje op de top.
De bloemen bij alle zijn alleen stralende lintbloemen. De buitenste linten hebben hier een oranje of rode lengtestreep. Er zijn geen stroschubben op de bloembodem tussen de bloempjes. De haarkroon is vedervormig. De knop van het bloemhoofd van de Kleine hangt eerst over en richt zich later op. Er is bij deze een zwart randje aan de omwindselblaadjes.
Er is ook een witbehaarde Ruige Leeuwentand op grazige kalkhoudende bodems langs de rivieren en in Z. Limburg.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen