dn nieuwe hof kop 202310

Kleine zonnedauw – Drosera intermedia; Ronde zonnedauw – Drosera rotundifolia; Lange zonnedauw – Drosera anglica

De Zonnedauwfamilie is maar klein.

Kleine zonnedauw - Drosera intermedia 4op3

Bloei

In juni komen er enkele witte sterretjes open.

Leefplek

Zure heidegrond of op veenbodems. Vooral op vochthoudende plekken en in kale greppelkanten. Ook op groevenwanden.

Areaal

Gematigde zone Noordelijk Halfrond.

Naam

De toepasselijke naam is ontstaan vanwege de bladtentakeltjes met hun in het zonlicht glimmende en kleverige druppeltjes aan het eind. De druppeltjes verdampen niet in de zon en vormen dus “bestendige dauw”, in oud-Nederlands “sin(t)dauw” genoemd hetgeen gemakkelijk verbasterd werd tot “zonnedauw”.
De wetenschappelijke naam omschrijft hetzelfde verschijnsel. Het Griekse “Drosos” staat voor “dauw” zodat “Drosera” wel “de bedauwde” moet zijn.
Daarbij is voor de “Ronde” wel het “rotundifolia” hetzelfde als de “rondbladige”. De Kleine is dan “intermedia” oftewel “tussenbeide” en dat komt omdat er ook nog een hier zeldzame “Lange Zonnedauw” bestaat. Maar die langbladige heet “anglica” omdat de plant veel in Engeland groeit.

Kleine zonnedauw - Drosera intermedia tekeningKenmerk

Zonnedauw is als ‘vleesetende’ plant wel een heel eigenaardige. Insecten worden door de kleverige druppels vastgehouden en door de tentakels en het blad zelf omsloten. Het enzymenrijke plantensap lost vervolgens de dierlijke eiwitten op en deze plantenvoeding wordt door de tentakels opgenomen.
De overblijvende plantjes hebben maar een bosje korte wortels. De bladeren sterven ’s winters af. Een winterknop zorgt in het voorjaar voor de uitgroei van een nieuwe plant.
Bij de Ronde Zonnedauw liggen de lang gesteelde ronde blaadjes meest plat op de bodem. Bij de Kleine Zonnedauw liggen de stelen op de grond en steken de langwerpige blaadjes omhoog. Alleen bij de “Lange Zonnedauw” staan de bladstelen net als de bloemstengels overeind.
Tussen de wortelrozet bladeren met hun roodachtige kleverige haren komen enkele dunne ronde kale bloemstengels omhoog. Aan het einde zitten dan in een schicht de vijftallige kleine witte stervormige bloemen die alleen enkele uren in de middagzon open gaan.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen