dn nieuwe hof kop 202310

Kromhals – Anchusa arvensis

De zwaar behaarde ruwe stekelige Kromhals is duidelijk een lid van de familie van de Ruwbladigen.

Kromhals - Anchusa arvensis 4op3

Bloei

Vanaf juni als éénjarige plant vrij langdurig tot in de late herfst in bloei.

Leefplek

Van oorsprong Europees maar over de hele wereld verspreid.

Areaal

Zandige akkers en omgewerkte wegranden. Zonnige standplaats met mineraalrijke leemhoudende bodem. In de kalkarme duinen langs de paden.

Naam

De lichte kromming in de kroonbuis zal wel de oorzaak van de naam “Kromhals” zijn. Zo is de groeiplek “langs de akker” zeker verantwoordelijk voor het “arvensis”.
De wetenschappelijke naam “Anchusa” staat voor het hele geslacht van de Ossentong vanwege de in de oudheid (Xenophon ca. 400 v.Chr.) al bekende eigenschap dat de wortels een rode kleurstof afgeven. De vrouwen gebruikten het om hun gelaat bloedrood te maken.

Kromhals - Anchusa arvensis tekeningKenmerk

De meestal helder lichtblauwe en soms witte trechtervormige buisbloemen dragen kroonschubben. Ze zijn vrij klein (circa 0,5 cm), in het midden iets gekromd en in een schichtvorm gerangschikt. De meeldraden zijn op de kromming ingeplant. De ruwe kelk is diep ingesneden. De sterk behaarde plant is vrij klein tot matig hoog en draagt gegolfde en wat gedraaide lancetvormige bladeren die meest zittend zijn. De gekroesde bladrand is onregelmatig getand.
Bijenplant. De nootjes blijven jaren kiemkrachtig.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen