Het Kruipklokje is een onderdeel van de Klokjesfamilie. Verwarring in de naamgeving: Engels: Serbian Bellflower. Er is ook een sterk gelijkend Dalmatisch klokje (Campanula portenschlagiana). Er bestaat een grote serie kweekvormen van beide.
Bloei
De bloei treedt op in de vroege zomermaanden.
Leefplek
Op stenige zonnige maar ook op beschaduwde vochtige plekken in bebouwing vooral voorkomend. Groeit op diverse soorten grond.
Afkomstig uit Kroatië (Dinarische Alpen). Sedert circa 1930 veel als tuinplant gekweekt en zo al snel verwilderd in stadse omgeving.
Areaal
Europa.
Naam
De naam “Kruip-klokje” is verklaarbaar vanwege de “voortkruipende” wortelstok met zo tegelijk nieuwe plantenvorming.
De toevoeging “poscharskyana” is gegeven ter ere van een Duitse tuinman Gustav Adolf Poscharsky (ca.1900), stichter van de Botanische tuin in Dresden. Het Campanula portenschlagiana is vernoemd naar de Oostenrijker von Portenschlag.
Kenmerk
Lage pol vormende plant met uitlopers die wortelen. De hart- of niervormige bladeren hebben een gezaagde rand. In zachte winters groen overblijvend. De gesteelde klokbloemen van het Kruipklokje zijn verspreid over de plant. Het zijn vijftallige lavendelblauwe klokjesbloemen die diep ingesneden zijn en daardoor stervormig naar boven gericht openen bij de bloei. De kelkblaadjes zijn bijna draaddun en afstaand. De 5 korte meeldraden kunnen vergroeid zijn. Bij het Dalmatisch Klokje zijn de bloemblaadjes minder diep ingesneden.
Er is 1 stijl op een onderstandig vruchtbeginsel dat tot een doosvrucht wordt gevormd. Veel zaad wordt rond gestrooid.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen