Lamsoor behoort tot de Strandkruidfamilie die op zoute bodems groeit. Deze familie beschikt over zweetklieren aan de bladonderkant. Hiermee wordt overtollig zout verwijderd.
Bloei
De fraaie bloei duurt vanaf einde juni de zomer door.
Leefplek
Op slibrijk zand van zilte kwelders en schorren aan de kust en op de eilanden. Zo nu en dan overspoeling met zeewater is gewenst. Er zijn ook varianten zoals de “Kliflamsoor” (Limonium binervosum) die inderdaad op en bij kliffen groeit; maar ook in kwelders en duinranden.
Areaal
Atlantische kusten. Ook aan de Middellandse Zee. Wordt wel Zeelavendel genoemd (Engels: Sea-lavender).
Naam
De naam “Lamsoor” houdt verband met de gelijkenis van de langwerpige lepelvormige bladeren met de oren van schapen.
De wetenschappelijke naam “Limonium” is afgeleid van het Griekse “leimoon” dat “vochtige weide, uiterwaard” aanduidt. En daar is het kruid “de gewone” (“vulgare”).
Kenmerk
De massaal groeiende overblijvende vrij lage planten hebben een flinke houtige wortelstok. Ze vormen hele kleurige tapijten. Langwerpige grijsgroene bladeren maken tezamen een opstaande wortelrozet. Het elliptische blad heeft een gladde rand, is wat leerachtig en heeft een puntje aan de top. De bladeren schitteren in de zon dankzij de uitscheiding aan de onderzijde van overtollig zout. Kliflamsoor heeft smal blad met 3 nerven en niet 2 zoals de naam “binervosum” suggereert.
Lange bloemstengels zijn bovenaan vertakt en dragen de bloemen in kleine bloempakjes vereend in dichte zijdelingse bijschermen.
De violetblauwe of lilarode bloemen zijn vijfdelig. De trompetvormige van binnen behaarde en geribde kelk omvat een alleen aan de voet vergroeide trechtervormige kroon. Er wordt een droge papierachtige vrucht gevormd binnen een vliezige kelk. Daarom wordt Lamsoor wel als “strobloem” gekweekt voor droogboeketten.
Het nootje valt samen met de kelk af die dan uitgespreid als valscherm en zwemring dient.
Lamsoor is een drachtplant voor veel insectensoorten met nectar onder in de bloem. Toch vindt vermeerdering vooral vanuit stekken plaats.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen