dn nieuwe hof kop 202310

Mais – Zea mays

Deze eenjarige Eenzaadlobbige behoort tot de grote Grassenfamilie (Gramineae = Poaceae).

Mais - Zea mays 3op4Bloei

De bloei treedt op in de maanden juni – augustus.

Leefplek

Importplant vanuit Cuba door Columbus (1493). Al heel lang in gebruik als voedselplant bij de bewoners van M. Amerika. In de Prehistorie (ca.13000-6000 v.Chr.) uit grassoort “Teosinte” veredeld. Vele kweekvormen maakten teelt op diverse redelijk voedzame bodems mogelijk. Nu wereldwijd in diverse vormen in gebruik gekomen zaden, eerst voor diverse menselijke consumptie doeleinden. Later vooral als diervoedsel, soms als zaden en vaak in totaal als gemaaide en versnipperde plant.

Areaal

M. Amerika. Als siergewas in Spanje gezaaid. Pas sedert 1525 in Andalusië als veldgewas in gebruik gekomen en ook verwilderd. Later over de hele wereld verspreid. Soms als sier- of als suikermais in moestuinen gekweekt.

Naam

De naam “Mais” is een verbastering van de Indiaanse naam “Mahiz”. De naam “Zea” is uit het oud-Grieks afkomstig waar het voor “koren of spelt” gebruikt werd. In N. Amerika wordt het nu als “Corn” betiteld (“Popcorn”).

Kenmerk

Eenjarige grove snel groeiende grassoort afhankelijk van temperatuur van voedselrijke goed gedraineerde groeiplaats met voldoende vocht. Het wortelstelsel bestaat uit min of meer een krans van bijwortels die gevormd worden na de afstervende kiemwortel. Slechts één met merg gevulde zeer lange (2 tot 4 m) vezelige stengel. Geen zijtakken. Eenhuizige plant.
Lange brede (5-10 cm) lijnvormige bladen met kokervormige stengelomvattende voet en zware centrale hoofdnerf. In enkele bladoksels een vrouwelijke bloeiwijze en op de top van de stengel een manlijke voor windbestuiving. De manlijke bloeiwijze bestaat meestal uit enkele aarachtige lange draden bezet met een rij aartjes met een zittend en een gesteeld bloempje. De vrouwelijke bloeiwijze groeit in een bladoksel en bestaat uit een met schutbladen omgeven centrale spil rondom bezet met een aantal in de lengte gerangschikte rijen van aartjes met telkens twee bloempjes waarvan slechts één vruchtbaar is en een zeer lange uithangende stijl vertoont.
Er worden ronde meestal geelachtige korrelzaden gevormd.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen