Tot de familie van de Kruisbloemen behoren zowel de Muurbloem als de Steenraket. Deze planten lijken sterk op elkaar en komen beide oorspronkelijk van het bergachtige Oostelijke Middellandse Zeegebied.
Bloei
In mei komen de Muurbloemen tot bloei die vaak lang aanhoudt. Geen wonder dat het daarom van oudsher geliefde tuinplanten zijn.
Leefplek
Kalkhoudende gesteenten, klippen en rotsen. Muren, puinhopen en ruïnes, oude forten, kalksteen en trasvoegen. Allemaal geliefde groeiplaatsen.
Areaal
Mogelijk is de Muurbloem niet van oorsprong inheems maar al door de Romeinen aangevoerd als sierplant en voor medicinale doeleinden. Nog altijd staat de plant in hoofdzaak in tuinen, bloembakken, perken. Wel is er verwilderd voorkomen. De Gewone Steenraket komt verspreid in heel Nederland voor. Er bestaan vele ondersoorten van.
Naam
De herkomst van “Erysimum” voor beide planten is onduidelijk. Er wordt gesuggereerd dat het woord afgeleid is van het Griekse werkwoord “eryomai” hetgeen “helpen en redden” betekent (medicinale werking).
“Cheiri” komt van het Arabische “keiri” voor “muurbloem”. Zodoende is de term “cheiranthus” wel wat dubbelop als “muurbloem-bloem”.
Kenmerk
Aan de gele viertallige bloemen in doorgroeiende trossen gerangschikt en de lange gesteelde hauwvrucht is de nauwe verwantschap af te lezen. De hauwvrucht heeft één nerf. De hele plant is zacht behaard. De bladeren zijn lancetvormig en hebben een gave rand en bij de Steenraket zijn ze meestal getand.
De oranjegele Muurbloem is meerjarig en door kweek ook in vele kleurschakeringen te zien. De bloemen zijn de grootste onder de leden van de Kruisbloemfamilie.
De hardgele Steenraket is soms een éénjarige plant.
Muurbloemen zijn geurige en nectar leverende planten. Net als de naaste verwanten Damastbloem en Violier. Ook die soorten zijn in hoofdzaak tuinplanten en in vele varanten gekweekt. Ook hier komt verwildering voor.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen