dn nieuwe hof kop 202310

Muurpeper – Sedum acre; Zacht vetkruid – Sedum sexangulare; Wit vetkruid – Sedum album

Muurpeper is net als de Vetkruid soorten een echte Vetplant. De plant bevat alkaloïden en is daardoor vergiftig.

Muurpeper - Sedum acre 4op3

Bloei

De bloei blijft vanaf juni wel twee maanden doorgaan.

Leefplek

Sedum groeit op droge zandgrond en in de duinen, op daken, op muren, op rotsige en stenige bodem. Zo ook op basaltglooiingen en rivierduinen. Soms op platte daken uitgezet vanwege de isolerende werking van deze zodenvormer. Ook veel in rotstuinen aangeplant. Kan goed tegen ontworteling zodat kleine brokjes alweer nieuwe planten opleveren.

Areaal

Europa helemaal, Klein-Azië en in N. Afrika.

Naam

De groeiplek op de “Muur” is verantwoordelijk voor de helft van de naam. De smaak van het sap is “scherp” en dat komt ook tot zijn recht in het Latijnse “acre”. De groeiwijze plat op de bodem of het dak maakt dat het Latijnse “sedere” voor “zitten” van toepassing is in “Sedum”. Een andere uitleg is dat “sedare”, hetgeen “bedaren” betekent, ten grondslag ligt aan de naam “sedum”. Dit vanwege de vroegere gewoonte om vetkruid op het dak te planten teneinde de bliksem te weren.
De toevoeging “sexangulare” verwijst naar de “zeskantige” bladstengels en “album” is het “wit” van de bloemen.

Kenmerk

Muurpeper is een heel lage plant (10 cm) met veel zijwaartse vertakkingen en daardoor zodenvorming. De ovale bolle vlezige bladeren dragen er door hun vochtopslag toe bij dat de planten het in de volle zon lang kunnen uithouden. De plant is dan ook altijd groen en soms rood aangelopen. Vandaar de bijnaam “eeuwig leven”. De plant behoort daarmee tot de groep van de “succulenten” die “sap opslaan”.
De bloemen zijn goudgeel en staan overvloedig in dubbele schichten aan de opgerichte eindstengels. Door matvorming bedekken de planten soms hele gele velden. Er zijn 5 stervormende puntige bloembladen die 10 meeldraden omsluiten. Nectar en stuifmeel worden door deze drachtplant aangeleverd.
Het Zacht Vetkruid heeft 5-6 rijen cilindervormige groene blaadjes langs de langere stengels (dennenboompjes). De lichtgele sterbloemen zijn veel kleiner dan van muurpeper.
Het Wit Vetkruid groeit warrig zodenvormend en heeft veel langere rood aangelopen opstaande stengels, rolronde langwerpige blaadjes dragend. Aan de top afgeplatte kluwens met talrijke witte sterbloemen.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen