dn nieuwe hof kop 202310

Rankende helmbloem – Ceratocapnos (=Corydalis) claviculata

Lid van de Papaverfamilie en onder de Helmbloemen de enige éénjarige. Vroeger vormden de Duivenkervels en de Helmbloemen een familie apart.

Rankende helmbloem - Ceratocapnos claviculata 4op3

Bloei

Door middel van overwinteren is het mogelijk om vroeg in het voorjaar al te bloeien. Meestal kiemen de zaden echter in de lente en bloeit de plant dan tot in de herfst.

Leefplek

Een echte kapvlakten bewoner maar eigenlijk halfschaduw minnend. Zandgrond met veel ruwe humus zoals randen van dennenbos en ook veengrond zijn geschikt. De plant neemt graag stikstof in de vorm van inwaaiende ammoniak op en heeft dus voordeel bij de zure regen.

Areaal

Atlantisch W. Europa.

Naam

“Rankende Helmbloem” heeft inderdaad ranken om mee te klimmen hetgeen ook tot uitdrukking komt in de toevoeging “claviculata” die letterlijk “met ranken” betekent. De bloemen zijn maar klein maar typisch Helmbloem. De naam “Corydalis” verwijst naar de Kuifleeuwerik. De bijzondere vorm van de bloem heeft tot veel volksnamen geleid en dan speciaal in vergelijking met vogels.

Kenmerk

De hoofdstengel is iets rood aangelopen. De tere geelgroene zijstengels hebben aan het uiteinde ranken om mee te kunnen klimmen. Deze hechtranken komen voort uit veranderde bladeren. Deze bladeren zelf zijn twee- tot driemaal gedeeld. De plant is zo slap dat hij niet op eigen benen kan staan en warrige bossen vormt. Kan wel meters omhoog klimmen. De kleine bloemen (tot 8 mm) zijn geelwit en vallen maar weinig op.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen