De verschillende Zuringsoorten horen vanwege hun bloeiwijze en zaadvorming bij de Duizendknoopfamilie. De Waterzuring is een zeer forse plant van de waterkant. De Krulzuring hoort in de weiden van de uiterwaarden thuis.
Bloei
De bloeitijd valt in hoofdzaak in juni en juli maar gaat tot in de herfst door.
Leefplek
Grazige voedselrijke plaatsen. Stikstofminnende planten. Ruderale terreinen, oevers van plassen en sloten. Lichte schaduw.
Areaal
Europa en Azië zonder het noorden.
Naam
De naam “Zuring” wordt duidelijk als er even op blad of stengel gekauwd wordt. De zure smaak wordt veroorzaakt door oxaalzuur. Koks en artsen maakten vroeger hiervan gebruik. Ook ridders maakten er gebruik van door zuring op hun schilden te dragen. Dit moest dan dienen ter genezing van verwondingen door ijzeren wapens.
De naam “Rumex” komt al bij de Romeinen voor maar gold ook voor de werpspies. Mogelijk is de spiesvorm van bladeren van diverse soorten zuring daarvoor verantwoordelijk.
Maar “obtusifolius” verwijst hier naar het “stompe blad”. Het “hydrolapathum” bestaat uit het Griekse “hudór” voor water en “lapathum” dat te maken heeft met “reinigen”. En “crispus” is bij ons “crêpe”, dus gekruld.
Kenmerk
De brede grote stevige bladeren met gladde golvende rand hebben geen voetslippen maar wel een iets hartvormige voet. De bladsteel is dik en vaak wat rood aangelopen. De hogere bladeren zijn spitser.
In de bloemtrossen zitten vaak kleine blaadjes. De iets rode bloemen hangen in een wijdvertakte pluim bestaande uit schijnkransen in etages boven elkaar. De bloemen hangen aan steeltjes en bestaan uit twee kransen van drie blaadjes (als het ware een kelk en een kroon) die tezamen een groen of rossig bloemdek vormen. Ze zijn tweeslachtig. Windbestuiving.
De vruchten dragen drie vruchtdekslippen die alle voorzien zijn van 3-5 vrij lange spitse tanden. Meestal heeft slechts één een knobbel die als drijver op water moet dienen.
Het taaie wortelstelsel gaat diep. De “waterplanten” hebben een dikke wortelstok. Het zijn alle overblijvende tot 1 m of nog hogere planten.
De Waterzuring heeft een volle bloempluim terwijl die van de Krulzuring (gekruld blad) zeer dicht aan de bloeitakken is.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen