dn nieuwe hof kop 202310

Rietgras – Phalaris arundinacea

Het Rietgras is een onderdeel van de Grassenfamilie.

Rietgras - Phalaris arundinacea 4op3

Bloei

In de voorzomertijd worden de bloemen gevormd.

Leefplek

Moeras en vochtige laagten. Min of meer oeverpionier. Voedselrijke natte hooilanden en waterkanten.

Areaal

Noordelijk halfrond gematigde zone.

Naam

De naam duidt er terecht op dat er een grote gelijkenis met het Riet bestaat. In “arundinacea” (= “rietachtig”) wordt dat ook benadrukt want het Latijnse “(h)arundo” betekent “riet”.
De naam “Phalaris” heeft mogelijk te maken met de “gevulde” aarvorm. Dit is ook bij een gevulde aar van een ander familielid Phalaris te vinden dat bekend is onder de benaming “Kanariezaad”.

Rietgras - Phalaris arundinacea tekeningKenmerk

Hier is een dikke wortelstok aanwezig die ver voortkruipt en stijve rechtop staande tot 2 m hoge halmen draagt. Bij de op de knopen wortelende wortelstok zijn bruinachtige bladscheden. Er worden flinke matten gevormd door de roze wortelstok. Er is in deze wortels geen centrale holte maar alleen kamertjes in de wand.
Het blad is breed rietachtig en grijsgroen met een lange de stengel omvattende schede. Er is een duidelijk tongetje op de overgang van schede naar blad (bij Riet alleen een haarzoom). De bladrand is bovendien glad en niet ruw.
De bloeiwijze is een lang gesloten gelobde aarpluim die alleen bij de bloei zich enigszins uitspreidt en dan een roze/violette kleur aanneemt. De aartjes zijn dicht opgehoopt en afgeplat en bevatten slechts één echt bloempje.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen