dn nieuwe hof kop 202310

Selderie, selderij – Apium graveolens; Moerasscherm – Apium spec.

Dit keukenkruid behoort tot de Schermbloemenfamilie.

Selderie - Apium graveolens 3op4Bloei

De bloemschermen komen in de zomer tot ontplooiing.

Leefplek

Verdraagt licht zilte groeiomstandigheden vooral in het deltagebied. Vochtige voedselrijke standplaatsen hebben verder de voorkeur rond het IJsselmeer en bij rivieren en sloten in grazige brakke milieus.
Hoofdzaak is natuurlijk de kweek als Snijselderij in de tuin van de keukenkruiden. Voorts als Bleekselderij en Knolselderij als groente.
Er is nauwe verwantschap met een andere soort op kalkrijke voedselrijke bodem binnen het geslacht Apium namelijk het Groot Moerasscherm (Apium nodiflorum). Daarnaast bestaat nog het zeer zeldzame Kruipend Moerasscherm (Apium repens). Ook is er nog een Ondergedoken Moerasscherm (Apium inundatum). Beide soorten komen alleen voor op zure voedselarme bodems.

Areaal

Kosmopoliet vanuit het Middellandse Zeegebied, behalve in het koudere noorden.

Naam

De naam van de plant is van oud Griekse herkomst. Ons “Selderij” gaat terug op het Griekse “Selinon” waarmee een plant werd aangeduid waarvan de wortel werd gegeten. Wellicht onze “Knolselderij”. Ook vlocht men kransen voor overwinnaars in de tweejaarlijkse Nemeïsche wedspelen of om grafstenen te hangen.
In “Peter-selie”, of ook wel “Rots-eppe” genaamd, komt dat “selinon” ook voor. En ook is in “eppe” de Latijnse naam “Apium” te herkennen. Afgeleid van “Apis” voor “Bij” betekent “Apium” zoveel als “van de bijen”.
Hieraan wordt dan nog “graveolens” toegevoegd dat niets anders aanduidt dan “onaangenaam sterk ruikend”. Het zij zo.

Kenmerk

De tweejarige schermbloem is een middelhoge plant met gevulde geribde geelgroene stengels. Sterk geurend vooral bij kneuzing. Het glanzende blad is geveerd met vooral ruitvormige gezaagde deelblaadjes.
De bloemschermen bestaan uit 4-12 stralen die kleine groenwitte bloempjes dragen. Geen omwindsel maar wel een drietallig steunblad. Er worden eivormige iets afgeplatte vruchten met smalle ribben gevormd.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen