dn nieuwe hof kop 202310

Slangenwortel – Calla palustris

De Slangenwortel is lid van de Aronskelkfamilie.

Slangenwortel - Calla palustris 4op3

Bloei

De voorjaarsbloei begint al in mei. Er is in de herfst soms een tweede bloei.

Leefplek

Moeras en modderige ondiepe waterkant. Ook in veenwijken en vennen.

Areaal

Gematigde zone van Noordelijk Halfrond.

Naam

Ook deze waterplant heeft een flinke wortel in de modder “van het moeras” (=”palustris”). De op een waterslang gelijkende voortkruipende wortelstok is wel verantwoordelijk voor de naam “Slangenwortel”.
Of de naam “Calla” samenhangt met het Griekse “kallos” voor “lichamelijke schoonheid” is mogelijk.

Kenmerk

Deze overblijvende groene holle wortelstok bedekt met vliezige bladscheden kruipt matvormend over de modderbodem van plas en watergang. De plant groeit voor een deel boven het wateroppervlak uit. Hier komen de ronde lange bladstengels met hun flinke eivormige bladeren met hartvormige voet tot ontwikkeling. Er is een middennerf met daarvan uitgaande vele evenwijdige kromme zijnerven.
Ook de stevige bloemstengels groeien tot de zelfde lengte uit en dragen een van buiten groenig en van binnen wit eivormig bloemschutblad met aan de basis een schedevorm. Na de bloei wordt de witte binnenzijde van het bloemblad groenig/roze.
In de holte van dat bijna vlakke uitstaande schutblad (spatha) is een geelgroene aarachtige bloeikolf (spadix) aanwezig die uit een spil met vele kleine bloempjes bestaat. Er zijn alleen maar meeldraden en stampers. Deze leveren na bevruchting glanzend rood rijpende besvruchten op. De vruchtdozen vallen in het water uiteen.
Alle plantendelen zijn giftig en veroorzaken o.a. huid prikkeling.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen