dn nieuwe hof kop 202310

Snavelzegge – Carex rostrata; Blaaszegge – Carex vesicaria

De Zeggen behoren tot de Cypergrassenfamilie. De vele soorten worden vaak ondergebracht in twee ondergeslachten: Carex en Vignea.

Snavelzegge - Carex rostrata 3op4Bloei

De bloei vindt in mei-juni plaats.

Leefplek

Op voedselarme zandige en zure veenbodems langs de waterkant groeit de Snavelzegge. Zo is deze zegge mede een bevorderaar van verlanding. De Blaaszegge groeit ook op droogvallende plaatsen in het rivierengebied. Verdraagt tijdelijke droogte beter.

Areaal

Koude en gematigde noordelijke zone.

Naam

De geslachtsnaam “Zegge” houdt verband met het Latijnse “secare” dat “snijden” betekent. De driekante stengels en de meestal scherpe bladeren hebben al heel wat snijwonden veroorzaakt. zoals trouwens onze “zaag”.
De naam “Carex” is onduidelijker en is mogelijk gevormd uit “carĂ©re” dat “arm zijn, missen” betekent en betrekking zou kunnen hebben op de arme grond die vaak als groeiplaats dient. Feit is dat de Romeinen met “Carex” een terrein betitelden dat vol stekelige planten stond of met struiken dichtgegroeid was (Frans:”garigue”).
Het van het Latijnse “rostrum” (=”snavel, neb, voorsteven”) afgeleide “rostrata” geeft dus “van een snavel voorzien” aan. Een scherp afgetekend snaveltje op het vruchtje is hiervan de oorzaak. De soortnaam “vesicaria” is afgeleid van het Latijnse “vesica” dat staat voor “blaas” en hiermee ook naar de vorm van het urntje verwijst.

Snavelzegge - Carex rostrata tekeningKenmerk

De kruipende taaie wortelstokken zorgen voor uitbreiding van deze overblijvende zeggesoorten. Grijsgroene halfhoge planten met slanke stijve driekante halm. Glad bij de Snavelzegge en ruw bij de lichtgroene en vergelende Blaaszegge.
De bruinrode basis van de bladschede is weinig rafelig bij de eerste en meer bij de tweede. Er is een lange vrij smalle (3-5 mm) bladschijf die lang ingerold blijft.
Beide soorten hebben enkele manlijke smalle puntige aren in top en 2-3 vrouwelijke cilindervormige brede opstaande aren daaronder. De urntjes zijn wat opgeblazen en staan opzij uit: rechtuit bij de Snavelzegge en schuin omhoog bij de Blaaszegge. De snavel aan het urntje van de Blaaszegge is meer kegelvormig uitlopend dan de smalle lange van de Snavelzegge.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen