De lange Stokroos vormt deel van de kleine Kaasjeskruidfamilie.
Bloei
De langdurige bloei strekt zich uit over de hele zomer.
Leefplek
Op rotsachtige bodem voelt de Stokroos zich thuis en is als sierplant zodoende vaak te vinden bij huizen en andere gebouwen. Verspreidt zich daar ook spontaan. Ouderwetse tuinplant bij uitstek. Houdt van zon en warmte bij muur of schutting. Ruderaal verwildering.
Areaal
O. Europa en Klein-Azië zijn herkomstgebied. Mogelijk oorspronkelijk uit China afkomstig.
Naam
De lange rechte hoofdstengel wekt de indruk van een Stok. De bloem heeft wel iets van een enkele Roos.
Bij de oude Grieken heette de nauw verwante Malve al “Althaia”. De nieuwe naam “Alcea”, die “Hulp, verdediging, afweerkracht” betekent en is afgeleid van het Griekse “Alkè”, is wat onduidelijk. Of het zou moeten verwijzen naar de verwante Heemst. Die plant diende namelijk van oudsher als cultuurplant voor voedsel- en geneesmiddelbereiding. Omstreeks 70 n. Chr. gebruikten Dioskorides en Plinius deze benaming al.
Ook de toevoeging “rosea”, goed voor “rozerood”, is onduidelijk aangezien dat beslist niet de enige bloemkleur is.
Kenmerk
Tweejarige plant (soms meerjarige) die al in de herfst ontkiemt. Kan tot 3 m hoog worden met enkel bovenin soms een paar extra bloeitakken. Borstelig behaarde stevige rechte staande stengel.
Grote nogal hartvormige bladeren met iets grof gekartelde rand en op lange steel. Soms handvormig gelobd. Viltig behaard evenals de bloemknoppen langs het bovenste deel van de stengel. Kenmerkende Kaasjeskruidbloem. Er is een bijkelk van 6 driehoekige bladeren korter dan de kelkbladeren.
Vijftallige kelk en kroon. Vele kleuren gekweekt maar de basiskleur is meest rozerood. Iets gekrulde kroonbladen overdekken elkaar ten dele. Ook wel “dubbele” bloemkroon.
De talrijke meeldraden zijn tot een buis vergroeid. Bovenstandig ringvormig vruchtbeginsel uit vele hokjes bestaande met daarop vele stijlen die aan de voet vergroeid zijn. De splitvrucht verdroogt en valt gemakkelijk uiteen. Zaden bruin, kommavormig en glad.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen