Behoort tot de Naaldbomen en daarmee tot de Naaktzadigen. Bevat evenwel geen hars in hout en naalden zoals alle andere Naaldboomfamilies.
Bloei
Windbestuiving vindt in het voorjaar plaats. Taxus is tweehuizig. Groepjes gele meeldraden binnen enkele schubben komen tussen de naalden tevoorschijn. Ze lozen stuifmeel zonder luchtblazen, dat door bijen goed gebruikt kan worden voor de aanmaak van was. De enkele zaadknoppen vangen het op en worden bij rijping door een rozerode bekervormige zaadrok omhuld, ontstaan vanuit de zaadknopsteel.
Leefplek
Bij voorkeur op lichte vochtige lemige kalkhoudende bodem groeiend. Oude oeverwallen. Veel aangeplant op kerkhoven (teken van eeuwigheid) en als haag of sierheester. Vogels verspreiden dan weer de zaden voor verwildering.
Areaal
Mild vochtig klimaat van W., M. en Z. Europa. Kustgebieden van de Zwarte en Kaspische Zee.
Naam
Een oude Nederlandse naam is “IJf”, die terug te vinden is in de plaatsnaam IJhorst. Er is verband met het Latijnse “uva” oftewel “druif” of “bes” hetgeen dus aan de vruchtvorm te wijten valt. Dat “ijf” komt ook voor in de oude Nederlands/Vlaamse benaming “iebenboom”.
“Taxus” was al de naam bij Caesar en komt uit het Scytisch, Indo-Europeaans, Oud-Iraans. En “baccata” wijst naar ”met bessen bezet”, hetgeen wat overdreven lijkt.
Kenmerk
De altijd donkergroene naalden min of meer in twee rijen langs de takjes hebben een iets lichtere onderkant. Ze zijn afgeplat en hebben een iets stekelige punt. Ze geven de bomen vanwege de dichte groei een somber uiterlijk. Oude schors is roestbruin schilferend. De rozerode kegelbes met een centrale opening geeft tijdelijk iets fleurigs aan het beeld.
Alle delen van de struik zijn flink giftig. De oude benaming “Venijnboom” bestond dus niet voor niets! Vogels eten ongestraft de sappige vruchten, verteren het kleverige zoete vruchtvlees en lozen de harde zaden met hun mest. Het paarsrode kernhout en het witte spint zijn hard en duurzaam. Het taaie hout werd veel gebruikt voor het maken van handbogen.
Struik of kleine boom. Trage groeier die honderden jaren oud kan worden. Oude struiken vormen aan de voet nieuwe zijstammen en kunnen tot enorme bosschages leiden. Taxus groeit ook in de schaduw van andere bomen. De kroon is vaak compact maar de naalden erin sterven niet af door lichtgebrek.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen