dn nieuwe hof kop 202310

Veldlathyrus – Lathyrus pratensis

De Veldlathyrus is een Vlinderbloemenfamilie lid.

Veldlathyrus - Lathyrus pratensis 3op4Bloei

De bloei begint in juni en duurt tot september.

Leefplek

Dankzij ranken kan deze plant in heggen en struwelen omhoog klimmen. Ook in weiden en aan dijken groeit de Veldlathyrus en klimt daar in lang gras omhoog. Vochthoudende en humusrijke grondsoorten zijn gewenst en dan liefst leemhoudende.

Areaal

De aangepaste plant kan door heel Europa, Azië en N. Afrika aangetroffen worden.

Naam

Al bij de oude Grieken waren deze plant en zijn peulvrucht bekend onder de naam “Lathuros”. De groeiplaats in het “Veld” completeert de naam en dat ook in “pratensis” hetwelk “van het veld” aanduidt.

Kenmerk

De Veldlathyrus is een overblijvende plant met wortelstok en kan ruim 1 m hoog worden. De blauwgroene rankende vierkantige stengels dragen lang gesteelde bladeren. Deze zijn in twee in V-vorm staande lancetvormige deelblaadjes opgesplitst. Tezamen met een rank als begeleider.
De goudgele vlinderbloemen komen in rijke trossen aan lange stelen tot bloei. De steunblaadjes van deze bloemstelen zijn bijna zo groot als de gewone deelblaadjes. Ze zijn wat spitser en soms pijlvormig. De vlag van de vlinderbloemen ontvouwt zich matig breed.
Er worden peulvruchten gevormd die bij rijpheid zwart gekleurd zijn. De openspringende kleppen slingeren de ronde donkere zaden her en der.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen