dn nieuwe hof kop 202310

Vlambloem – Phlox drummondii

De Vlambloem is deel van de kleine Vlambloemfamilie (Polemoniaceae). Ook de Jacobsladder hoort daartoe.

Vlambloem - Phlox drummondii 4op3

Bloei

De bloei vindt gedurende de zomermaanden plaats.

Leefplek

Vooral gezaaid en aangeplant in tuin en park en van daaruit wel verwilderd. Door kweken zijn er veel varianten ontstaan.

Areaal

Europa en N. Amerika (Californie).

Naam

Deze plantensoort is afkomstig uit de zuidelijke staten van N. Amerika. De Engelse botanicus Thomas Drummond reisde ca. 1835 in de VS en verzond zaden. Daarbij was ook de Phlox. Deze naam is afkomstig van het Griekse “Phlox” dat gelijk staat met ons “Vlam” waarmee de naam “Vlambloem” meteen duidelijk is geworden.

Kenmerk

Bij uitzondering is in dit geslacht de Phlox drummondii een éénjarige licht behaarde plant. De andere familieleden zijn meerjarig. Langwerpige gaafrandige bladeren zitten meest tegenoverstaand en soms iets stengel omvattend aan de tot 50 cm lange rechte stengels.
De bloemen zijn meest verenigd in een min of meer losse tros op de top van de stengel.
Uitgevouwen 5 vrij brede en afgeronde bladslippen van de kroonbladen zijn aan de basis vergroeid tot een buis. Oorspronkelijk wit van kleur maar door kweek in veel kleur- en vormvarianten.
De 5 smalle groene kelkbladen met spitse punt en kartelrandje zijn vergroeid tot een lange opstaande kelk. De 5 vaak witte kroonbladen omvatten 5 lange meeldraden en een lange stijl met 3 stempels. Er is een driehokkig vruchtbeginsel.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen