De diverse Wikke soorten behoren duidelijk tot de Vlinderbloemenfamilie. Ze hebben ook stikstofbindende knolletjes en zijn daarom lang als groenbemesting gebruikt met o.a. daarvoor speciaal de Voederwikke (Vicia sativa).
Bloei
In mei komen alle wikkesoorten erbij. Alleen de Heggenwikke heeft een blijvende wortelstok. De andere zijn eenjarig.
Leefplek
Struweel en berm zijn goede plekken voor zoomplant Vogelwikke en duidelijk ook voor de Heggenwikke die tot zeker 60 cm hoogte klimt. De Ringelwikke is meer voor droge bermen en ruigten, bosranden en ook bouwlandranden. Ringelwikke was vroeger dankzij het klimwerk een gevreesd onkruid van graanakkers.
Areaal
Gematigde zone van Europa.
Naam
De wat vreemde naam “Wikke” stamt zeker af van het Latijnse “Vicia”. Wie de Wikkes kent weet dat ze graag klimmen. Hier ligt de bron van de naam in het Latijnse “vincire” dat “omwinden, boeien” betekent.
Vogels zijn er gek op, heggen zijn er om in te klimmen en “ringelen” is hetzelfde als “ranken”.
De herkomst van “cracca” is onzeker, “sepium” is zoveel als “van de heggen” en “hirsuta” wordt veroorzaakt door het “harig” zijn van vrucht en plant.
Kenmerk
Klimmers zijn het alle drie door middel van ranken aan de top van de bladstengels.
De blaadjes zijn samengesteld en bij de Vogelwikke zijn er vele bladparen. Bij de Ringelwikke zijn de ijle blaadjes wel heel smal.
De trossen vlinderbloemen staan gesteeld in de bladoksels en zijn blauwachtig gekleurd. Bij de Vogelwikke is er in de lange tros nog een paarse bijtint. Zo ook bij de kort gesteelde korte tros vuilpaarse bloemen van de Heggenwikke. De Ringelwikke heeft een bleke inslag in de kleine bloemtrossen op hun lange dunne stelen. De vrucht is een donker wordende licht behaarde peul met slechts 2 zaden er in.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen