dn nieuwe hof kop 202310

Wijnruit – Ruta graveolens

De Wijnruit is deel van de kleine maar gevarieerde Wijnruitfamilie waartoe ook de Skimmia en de Citrusvruchten behoren.

Wijnruit - Ruta graveolens 4op3

Bloei

De bloei vindt in de zomermaanden plaats.

Leefplek

Wijnruit was vroeger in gebruik als aromatische plant en als artsenijplant. Nu meer als overblijvend siertuinheestertje. Ook nog als kruiderij in gebruik. Soms evenwel verwilderd. Houdt van een zonnige groeiplek en verdraagt droogte goed.

Areaal

Uit Z.O. Europa afkomstige plant.

Naam

Al bij de oude Grieken was de Poelruit bekend onder de naam “Thaliètron”. Daarbij duidt de tegenwoordige soortnaam “flavum” op het “geel” van de bloemen. Verwarrend werd de plant vroeger ook wel “Ruta palustris” genoemd oftewel “Moeras-ruit” en dat heeft er toe geleid dat de “Poelruit” tot een “Ruit” werd bevorderd. En dat terwijl de plant “Wijnruit”, die tot een heel aparte “Rutaceae-familie” behoort, het alleenrecht heeft op de oude Latijnse benaming “Ruta”. Deze houdt verband met het Griekse “Ruton” dat een spitse wijndrinkbeker aanduidt en het werkwoord “Reó” dat “vloeien, stromen” betekent.
De toevoeging “graveolens” bestaat uit het Latijnse “gravis” voor “zwaar, sterk” en “olere” dat “rieken, geuren” betekent. Net als bij Dille en Selderij.

Kenmerk

De Wijnruit is een aan de voet houtige overblijvende halfhoge plant met ronde stengels. Samengestelde geveerde bladeren hebben spatelvormige blauwgrijsgroene deelblaadjes die een sterke onaangename geur verspreiden. De plant draagt olieklieren in de bladeren die bij doorvallend licht te zien zijn (als bij Hertshooi). Het bittere sap van de plant is fototoxisch en de geur is katten werend.
De groengele bloemen in een tuil zijn meest viertallig. De eerst ontwikkelde iets lager blijvende centrale bloem is echter vijftallig. De gele bloemblaadjes hebben een onregelmatige kartelrand die iets naar binnen omgekruld is. Er zijn 8 of 10 uitstekende meeldraden. Onder de stamper is een honingschijf.
Er wordt een ronde doosvrucht met vier of vijf hokken gevormd.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen