Tot de familie van de Composieten wordt ook de Wilde Bertram gerekend. Het is een naaste verwant van het Duizendblad en de Kamilles.
Bloei
Echte zomerbloeiers. Gewoon Duizendblad al vanaf juni.
Leefplek
Vochtige bermen en graslanden, drassige terreinen en overhoeken zijn favoriete groeiplaatsen van de Wilde Bertram. Het Duizendblad houdt het op drogere plekken en is goed tegen droogte bestand.
Areaal
Europa behalve het verre noorden.
Naam
Oudtijds droeg de plant de familienaam “Pyrethrum”. Een verbastering daarvan is het tegenwoordige “Bertram”. Het oud-Griekse “pyr” voor “vuur” moet daaraan ten grondslag hebben gelegen vanwege de hete smaak van de tegen kiespijn gekauwde wortel.
De soortnaam “ptarmica” stamt af van een andere voormalige benaming “ptarmikè” die eigenlijk “nieskruid” betekende. Het nieskruid is echter een geheel andere plant geworden. Tegenwoordig wordt de Wilde Bertram tot de familie van het Duizendblad gerekend en is zodoende “Achillea” gedoopt naar de Griekse mythologische held Achilles die het als wondgeneeskruid ontdekt en toegepast zou hebben.
Het Duizendblad spreekt voor zichzelf en het “mille-folium” heeft exact dezelfde betekenis.
Kenmerk
Wilde Bertram is een overblijvend kruid met fijn lancetvormig en scherp gezaagd zittend blad. Vormt dankzij een kruipende wortelstok nieuwe planten. In losse pluimen staan de witte hoofdjes aan het eind van de alleen bovenaan vertakte middelhoge stengels. Het bloemhoofdjescentrum wordt gevormd door een geel-groen-witte schijf van buisbloemen en de rand door witte vlak uitstaande straalbloemen (ruim 1 cm). Het omwindsel van de hoofdjes maakt een groen-witte indruk.
Het Gewoon Duizendblad is veel lager en zodevormend. Aan onvertakte stengels staan vrij vlakke schijnschermen die bestaan uit kleine bloemhoofdjes (5 mm) in wit of soms roze. De centrale buisbloempjes zijn wat grijzig van kleur. Het fijne dubbel veerdelige blad hier en daar aan de stengel en meest als wortelrozet is wat grijsgroen. De plant is sterk geurend.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen