dn nieuwe hof kop 202310

Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum

Kamperfoelie is lid van de Kamperfoeliefamilie. Ook de Vlier en de Gelderse roos horen daarbij thuis.

Wilde kamperfoelie - Lonicera periclymenum 4op3

Bloei

De ’s avonds openende sterk geurende bloemen trekken in de zomermaanden langtongige nachtvlinders aan. Bloeiperiode van mei tot september.

Leefplek

Op zure en kalkarme bodem voelt deze rechts windende klimmer zich thuis. In loofbosranden, heggen, struikgewas, broekbos en op hellingen. Veel ook in de binnenduinen. In sommige voedselarme bossen alleen maar kruipend over de bodem.

Areaal

Vooral in de gematigde Atlantische zone van het noordelijk halfrond.

Naam

De naam “Kamperfoelie” is een verbastering van het Latijnse “Caprifolium” dat “Geitenblad” betekent (Frans “Chèvrefeuille”). Ook in de winter draagt de struik al vroeg blad en dat wisten de geiten in de oudheid te vinden. Met de naam “Lonicera” is de Duitse botanicus Adam Lonicer vernoemd.
Het toegevoegde “periclymenum” wijst op de klimmogelijkheden van de liaantakken “rond” een (nu onbekende) Griekse plant “klumenos”.

Wilde kamperfoelie - Lonicera periclymenum tekeningKenmerk

De bladverliezende bijna altijd groene struik kan meters hoog klimmen. De dunne houtige taaie lianen worden meters lang, wurgen op den duur de drager en schilferen in de lengte. Al in de winter worden nieuwe ovale of langwerpige gepunte blaadjes gevormd. De meestal gladrandige bladen zijn tegenoverstaand en groen van boven met blauwgroen aan de onderkant. In de oksels maar vooral eindstandig komen de paren of hoofdjes bloemen.
De kelk heeft 5 kleine lobben en bevat de forse lange bloem. Soms rood of purper van buiten als knop nog en roomwit van binnen bij het ontluiken. Later naar geel verkleurend met veel flink uitstekende meeldraden en een nog langere stijl met knopstempel. De bloem heeft maar 1 onderlob en een uit 4 delen vergroeide bovenlob, die beide bij rijpheid naar buiten openkrullen. Diep in de bloem is er de lokkende zoete nectar die de namen “zuigertje” (Engels “honeysuckle”) en “mammekenskruid” ten gevolge had. Er worden rood kleurende glanzende besvruchten gevormd die voor de mens giftig zijn en door vogels worden gegeten.

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen