dn nieuwe hof kop 202310

Wilde (=Gewone) liguster – Ligustrum vulgare; Japanse haagliguster – Ligustrum ovalifolium

De Ligusters behoren met de Es en de Sering tot de Olijffamilie.

Wilde liguster- Ligustrum vulgare 4op3

Bloei

De zwaar geurende bloei is te ruiken in mei-juni en juli.

Leefplek

Weinig veeleisend maar liefst op kalkhoudende bodem. In het wild in bosranden. Komt het meest voor in Z. Limburg en in het zuidelijke binnenduingebied.
Veel gekweekt (afkomstig oorspronkelijk uit China en Japan) en dan aangeplant als heg. Verdraagt schaduw goed.

Areaal

Zuidelijk Europa en tot in M. Engeland en Nederland/Duitsland.

Naam

De samenhang tussen “Liguster” en “Ligustrum” is duidelijk, maar de herkomst van het Latijnse “Ligustrum” is weliswaar onzeker maar al wel door Vergilius (ca. 20 v.Chr.) gebruikt.
De wilde “gewone” liguster is natuurlijk de “vulgare”. De gekweekte vormen stammen af van de “ovalifolium” die “ovaalbladig” is.

Kenmerk

De wilde struik van enkele meters hoogte heeft schuin omhoog staande takken. Deze vertakken zich op hun beurt sterk. Vandaar ook het gebruik als heg. De twijgen zijn glad en grijsachtig. De blaadjes hebben een langwerpige ovale vorm met gladde rand en een iets toegespitste top. Ze zijn heel kort van steel. Een deel van het blad van deze struik blijft de hele winter door hangen. Bij vorst valt er wel steeds meer af. Ook kan invriezen van het hout dan voorkomen.
De bloei van de wilde liguster valt wat eerder dan die van de gekweekte, die trouwens vanwege het herhaald scheren van de heggen betrekkelijk weinig tot bloei komt. Sterk en zwaar geurende piramidevormige pluimen aan het takeinde. De bloempjes zijn roomwit en regelmatig gebouwd 4-tallig en diep gespleten. Ze bevatten nectar en trekken allerlei soorten insecten aan.
De eerst groene steenvruchten worden zwart glanzend en zijn giftig voor de mens. De hele winter door blijven ze nog zitten. Ze zijn bij de dieren niet erg geliefd. Fazanten houden er wel van. Vandaar de verspreiding in de kalkrijke duinen waar ze bovendien door veel wortelopslag hele bosjes zijn gaan vormen.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen