De Honingklavers zijn Vlinderbloemenfamilie leden.
Bloei
De langdurige bloei start in juni.
Leefplek
De Witte en de Citroengele Honingklaver (Akkerhoningklaver) staan in alle soorten zonnige omgewerkte bermen en vooral losse grond als (opgespoten) bouwterreinen en braakland. Oorspronkelijk waren beide steppenplanten. Zand en klei maar ook op stenige bodems.
De Goudgele is meest een bewoner van de rivierdalen.
Areaal
Europa en Azië gematigde zone. Als cultuurvolger al vanaf de Middeleeuwen verspreid.
Naam
Al bij de Grieken was de honingklaver bekend vanwege de honinggeur (“meli” is honing). De Egyptenaren vereerden de “lotus” waterplant en sedertdien is de naam lotus op diverse planten toegepast. Vooral op de klaver en dan speciaal op de rolklaver. De naam “Akkerhoningklaver” is eigenlijk onjuist want de plant groeit niet echt op of naast de akker.
De Citroengele Honingklaver is vooral in de apotheek (“officina”) beland. Vandaar de toevoeging “officinalis” oftewel “van de apotheek”. De Witte is dus “albus”. De Goudgele is daarnaast nog de allerhoogste (“altissimus”).
Kenmerk
De één- of meestal tweejarige honingklaverplanten kunnen tot metershoge wilde vertakte bossen uitgroeien. Er is een dikke penwortel. Het gesteelde drietallige blad met steunblaadje aan de stengel is meestal fijn getand rondom de ovale deelblaadjes.
De langwerpige en puntige bloemtrossen dragen veel kleine (4-7 mm) vlinderbloemen en staan op een lange steel. Ze gaan van onder naar boven open en vallen vrij snel af. De bloemen staan iets afhangend vooral naar één zijde gekeerd aan de steel.
De vleugels van de vlinderbloem zijn alleen bij de Goudgele korter dan de kiel. De peul van de Goudgele heeft een netwerk oppervlak en bevat vaak 2 zaden.
Het peultje is bij alle eivormig rond en bevat bij de Witte en de Citroengele vaak één en soms 2 zaden. Op de top van het peultje blijft de voet van de stijl als een snaveltje gehandhaafd.
Bijen komen langdurig op de nectar van de Honingklavers af. Een klapstoelmechanisme wordt door hen voor de bestuiving geactiveerd.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen