Het is in Europa maar een heel kleine familie waartoe de Klaverzuring behoort. In de rest van de wereld zijn er wel veel vertegenwoordigers.
Bloei
In april zijn de tere altijd groene wortelstokplanten met hun 5 tallige bloemen en hun klaver-achtige blaadjes al te vinden. Ze vouwen ’s avonds hun uit 3 hoofddelen bestaande hartvormige dubbele blaadjes, die haaks in een gewrichtje op de top van de bladsteel staan, samen in de “nachtstand”. Vorst en sneeuw richten desondanks vaak schade aan.
Leefplek
Vochtige beschaduwde bosbodem is ideaal voor de Witte Klaverzuring en akkers en tuinen zijn dat voor de Stijve. De Gehoornde (var. purpurea) is een ongewild en hardnekkig licht paarsbruin gekleurd tuinonkruid.
Areaal
In Europa en N. Azië en N. Amerika. De Stijve is een importplant (1658 Oxford) vanuit N. Amerika, die eerst in tuinen voorkwam en zich van daaruit wijd verspreid heeft en nu gestabiliseerd is. De Gehoornde is afkomstig uit Mediterrane streken.
Naam
De plant bevat oxaalzuur hetgeen goed te proeven is. Het Griekse “oxus” of “scherp” heeft daaraan ten grondslag gelegen. Daarna is “acetosum” of “azijn(zuur)-achtig” een extra aanduiding van de smaak. Het “acetosella” is daar dan een verkleinwoord van. De gelijkenis van het blad met “klaver” soorten is in de Nederlandse benaming gekoppeld aan de “zure” smaak. Zo is ook “corniculata” een verkleinwoord en wel van het eveneens Latijnse “cornus” voor “hoorn”. De soortnaam “fontana” voor de “Stijve” is duidelijk genoeg.
Kenmerk
Het groen en wit van de gewone klaverzuring komt voort uit een geschubde wortelstok. Vaak zijn de 5 bloemblaadjes wat roze aangelopen en geaderd met in het centrum van de bloem een gele vlek. De 3 klaver-achtige blaadjes groeien aan het einde van de gladde stengel net als de bloemen die er net bovenuit steken. De doosvrucht staat rechtop en springt op de naden open.
De Stijve heeft gele bloempjes en is boven wat vertakt. De stengels groeien meer recht omhoog en niet alle kanten op zoals bij de Witte. Bij de Gehoornde zijn de bloemstengels gekromd als hoorns. Komt veel voor in tuintjes en langs akkers. Maar de “fontana” soort staat toch ook graag bij de “fontein” op vochtige grond. Overwintert ook en heeft daarvoor knolletjes-achtige winterknoppen aan de wortelstok. De bloei is pas vanaf juni. Er zijn trouwens meerdere varianten met gele bloemen.
Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen