dn nieuwe hof kop 202310

Witte paardenkastanje – Aesculus hippocastanum; Rode paardenkastanje – Aesculus carnea

Stevige boom tot de kleine familie van de Paardenkastanjes behorend.

Bloei

In april-mei valt de bloei te bewonderen.

Leefplek

Alle soorten vruchtbare grond zijn geschikt. Veel aangeplant als sierboom in park en laan.

Areaal

Uit de Balkan afkomstige boomsoort en voor de Duitse keizer Maximiliaan II in 1565 geplant. Er bestaan eveneens Amerikaanse soorten en ook enkele in Azië.

Naam

De toevoeging “hippocastanum” is letterlijk “paarden-kastanje”. Mogelijk introductie in Europa als Turks paardenvoer. Het bladlitteken lijkt op een hoefijzer met spijkergaten. De betekenis van “Aesculus” is onduidelijk en gold vóór Linnaeus echter de wintereik.
De Rode kweekvorm heeft “carnea” als soortnaam gekregen, hetgeen “vlezig” beduidt en afgeleid is van “caro”(=”vlees”). De bloemkleur is de aanleiding voor de soortnaam.

Kenmerk

Dikke (tot 3 cm) kleverige bruine knop aan het eind van de stevige dikke omhoog gekrulde twijg. Komt al vroeg in het voorjaar tot uitbotten; ook binnenshuis. Na het uiteenwijken van de knopschubben komt een wollige scheut met bladeren tevoorschijn. De grote rechtop staande kaarsvormige samengestelde bloeiwijzen komen daarna tot ontplooiing. De witte kroonblaadjes hebben een geel honingmerk dat later naar rood verkleurt. De bloem bevat nectar.
Het blad is 5-7-tallig handvormig gedeeld en heeft een lange dikke steel. In de herfst is er al vroeg geel en bruin verkleuring. Het blad valt dan met steel en al in zijn geheel af en breekt pas daarna uiteen.
De stekelige 3-kleppige doosvrucht bevat meestal 1 gladde glanzende ronde kastanjebruine stevige vrucht met een lichte doffe vlek (reebok-oog = buckeye). De bolster met vrucht valt af en breekt daarbij meestal.
De dichte breed uitgespreide boomkroon laat weinig licht door. Takken kronkelig. De zware stam vertoont een naar rechts gedraaid afbladderend schorspatroon. Het vrij zachte hout is weinig bruikbaar.
De Roodbloeiende (Aesculus carnea) kweekvorm blijft kleiner, groeit minder snel en heeft weinig en kleine vruchten in gladde bolsters. De knoppen kleven niet.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen