dn nieuwe hof kop 202310

Zeeden – Pinus pinaster

Het geslacht Zeeden behoort tot de Dennenfamilie binnen de klasse van de Naaldbomen.
De Naaldbomen behoren tot de Afdeling van de Naaktzadigen (Gymnospermen) – d.w.z. dat de zaden onbedekt liggen tussen schubben – en daarin tot de orde van de Coniferen (=kegeldragers).

Zeeden - Pinus pinaster 4op3

Bloei

Manlijke en vrouwelijke bloeiwijzen staan apart maar wel op één en dezelfde boom (éénhuizig). De windverspreiding van wolken geel stuifmeel vindt in mei-juni plaats.

Leefplek

M. en W. Mediterraan in kustgebied. In 1789 in Les Landes aan de Golf van Biscaye uitgezaaid om stuifduingebied vast te leggen. Met succes. Waterbehoefte is 400 m3 om 1 m3 hout te vormen. Verdraagt droogte.

Areaal

Er zijn in ons land van nature geen Zeedennen. Aanplant in het duingebied is de oorsprong. Groeit op arme grond. Later ook in bossen en op landgoederen aangeplant. Verbreidt zich nu door zaad.

Naam

De naam “Zeeden” dekt niet geheel en al de lading want de boom groeit ook goed in andere streken. “Den” (Duits: “Tanne”) betekent slechts “boom, bos, hout”.
Het Latijnse “Pinus” komt ook voor in onze benaming “Pijnboom” en is terug te voeren op een samentrekking van “pic-nus” waarin “pix” of het Griekse “pissa” voorkomt. Men gebruikte hars en teer uit de boom bereid voor vele doeleinden. Ook om scheepsnaden te dichten met “pek”. Terpentine diende vooral voor verven.
De soortnaam “pinaster” is een samenvoeging van “pinus en aster” en betekent zoveel als “slechte nabootsing van pinus”.

Kenmerk

Flinke niet altijd rechte stammen met een piramidale kroon. Licht gekleurde roodachtige stam met later donkere gegroefde schors. De takken blijven roze. De roodbruine knoppen kleven niet.
Lange gebogen stevige grijsgroene naalden (tot 25 cm) in bosjes van 2 met scherpe punt. Manlijke gele stuifmeelkegels en vrouwelijke roodbruine vruchtkegeltjes in groepjes gescheiden aan de takeinden.
De grote (tot 20 cm) stevige houtige glanzend bruine conische kegels blijven lang aan de takken zitten. Bruinzwarte zaden hebben een grote vliezige vleugel.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen