dn nieuwe hof kop 202310

Zeeraket – Cakile maritima

De eenjarige Zeeraket is een geslacht dat bij de Kruisbloemenfamilie hoort.

Zeeraket - Cakile maritima 4op3

Bloei

De bloei gaat van juli tot in oktober door.

Leefplek

Op stranden en in de zeeduinen. Altijd op plekken waar verteerde stikstof bevattende humus aanwezig is. Bij voorkeur in het vloedmerk. Heeft een flinke penwortel.

Areaal

W. Europa aan de Atlantische kusten.

Naam

De groeiplaats heeft de naam bepaald van deze Zee-raket. Dat “bij de zee” is ook in de toevoeging “maritima” terug te vinden. Ook in het Zweedse “Marviol” al is het toch geen viooltje maar heeft het wel violette bloemen.
De wetenschappelijke naam “Cakile” is afgeleid van het Arabische “kakeleh” dat al in de 12e eeuw in gebruik was.
De naam “Raket” lijkt modern maar stamt uit oude tijden. De grote Dodonaeus kende hem al. (=Frans roquette, Italiaans rochetta hetgeen afgeleid is van rocca = spinrokken). Het leuke is dat de vorm van de vrucht toch enige gelijkenis met die van een raket heeft.

Kenmerk

Dikke vlezige bladeren. Vooral de onderste zijn diep ingesneden geveerd. De vertakte stengels zijn ook vlezig en sappig. Zo worden er flinke (tot 60 cm) dichte grijsachtige bossen gevormd.
De naar honing geurende kruisbloemen (ca. 1 cm) zijn lila of wit van kleur. De vrucht bestaat uit twee ongelijke delen. Daarvan valt het bovenste grootste deel het eerste af. Blijft door zijn kurkwand drijven en wordt door water meegevoerd. De rest van de plant breekt later los en rolt met de wind mee over strand en duin.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen