dn nieuwe hof kop 202310

Zoete kers – Prunus avium; Zure kers – Prunus cerasus

Tot de Rozenfamilie worden ook de Zoete en de Zure Kers gerekend.

Zoete kers - Prunus avium 4op3

Bloei

De weelderige bloei begint vroeg in de lente na die van de Sleedoorn.

Leefplek

Op kalk- en humusrijke goed vochtige löss- en leemhoudende bodems voelt de Kers zich goed thuis. Ook langs de Maas en op beekoevers. Van oorsprong is de Zoete Kers een bosboom (“Boskriek”).

Areaal

Vanuit Azië is de Kers naar geheel Europa gekomen. Behalve in het noorden. De Grieken hadden de boom al in cultuur.

Naam

De Zoete Kers draagt de naam “zoete” naast de soortnaam “zure” van de Zure Kers, waaronder bijvoorbeeld de wilde Morel hoort met wrangzure rode steenvruchten. Dat de vogels er gebruik van maken blijkt wel uit de Latijnse soortnaam “avium” of “die van de vogels”. De naam “Prunus” staat voor “Pruim” en het “cerasus” daarbij betekent slechts het herkenbare “Kers”.

Kenmerk

Een boom die opvalt door de overdadige bloei op het kortlot nog net terwijl het blad geheel ontplooid raakt. De trosjes vijftallige witte bloemen vormen een veelbelovende lentebode. Om de komvormige bloembodem met vruchtbeginsel en stamper staat een krans van meeldraden, die voor kruisbestuiving zorg moeten dragen. De flinke bloemen hangen aan hun lange stelen wat over. Rijpe donkerrode kleine steenvruchten blijven dunvlezig en smaken behoorlijk zuur met een duidelijk kersenaroma.
De boom groeit in bosverband uit tot een vrij rechte en hoge boom. Meer in de bosrand is er een open vertakte overhangende kroon. In de eerste tientallen jaren is er een forse groei te zien, daarna weinig. De Zure Kers blijft een struikvorm met dunne gebogen takken.
Grote in groepen bijeen staande horizontale kurkporiën zijn kenmerkend. De paarsbruine wat glanzende dunne bast vervelt in horizontale repen. Het jonge licht groene blad is eerst nog in de lengte samengevouwen en geelbruin doorschijnend. Later wordt het meer opengevouwen en heeft het een fijn gezaagde rand die in een punt eindigt. Intense herfstkleuren van het blad.
Kersenhout is warm geelbruin met een roodzweem en wordt veel voor draaiwerk en in de meubelindustrie toegepast. Het laat zich goed buigen en voor fineer gebruiken.
Tot de ergste belagers van het kersenfruit moeten de zwermen spreeuwen gerekend worden die de kersenboomgaarden plunderen en de wilde vrucht zeker ook niet versmaden.

Meer foto’s in foto-album

Voor een lijst van alle tot nu toe verschenen plantbeschrijvingen:
Overzicht Nederlandse namen
Overzicht wetenschappelijke namen